Foto: LETA

AS "Latvenergo" tirdzniecības uzņēmumi “Elektrum Eesti” un “Elektrum Lietuva” šā gada pirmajā pusē panākuši stabilu tirgus daļu pieaugumu, informēja “Latvenergo” preses sekretāre Ivita Bidere.

Igaunijā kopš šā gada sākuma tirgus daļa ir izaugusi līdz 13% jūnijā, līdzvērtīgi arī Lietuvā.

Igaunijā līgumu ar "Elektrum" pagarinājis arī viens no lielākajiem mazumtirdzniecības tīkliem - "Rimi".

Šobrīd elektroenerģijas tirgus juridiskajām personām ir atvērts visā Baltijā, savukārt Igaunijā - arī mājsaimniecībām. Tādējādi Latvenergo mājas tirgus ir Baltija, kurā sekmīgi darbojas meitassabiedrība "Elektrum, palielinot savu tirgus daļu kaimiņvalstīs un vairākkārtīgi kompensējot Latvijā zaudēto elektroenerģijas apjomu ar Igaunijas un Lietuvas tirgū pārdoto apjomu.

"Elektrum Eesti", kas ir būtiskākais Igaunijas līdzšinējā monopoluzņēmuma "Eesti Energia" konkurents elektroenerģijas brīvajā tirgū Igaunijā, pēdējo sešu mēnešu laikā pakāpeniski audzējis savu tirgus daļu un arī turpina saglabāt augšupejošu tendenci - gada sākumā uzņēmuma tirgus daļa Igaunijā bija aptuveni 10%, aprīlī un maijā tā sasniegusi 12%, bet jūnijā - 13% robežu.

Tādējādi kopumā pirmajā pusgadā "Elektrum Eesti" kopējā tirgus daļa ir 12% un jauno klientu portfeli galvenokārt veido klienti, kuri līdz šim izmantojuši lielākā uzņēmuma pakalpojumus. Kā liecina Igaunijas elektroenerģijas piegādes uzņēmuma "Elering" izplatītā informācija, "Eesti Energia" tirgus daļa šī gada laikā piedzīvojusi lejupslīdošu tendenci, jūnijā sasniedzot 70,5%.

Savukārt Lietuvā, kur brīvais tirgus atvērts juridiskām personām, "Elektrum" klientu portfeli veido aptuveni 3000 klientu (aptuveni 13% no tirgus), strauju pieaugumu piedzīvojot tieši šī gada pirmajā ceturksnī. Galvenokārt klientu portfeli Lietuvā veido pakalpojumu (52%) un tirdzniecības kompānijas (27%).

"Elektroenerģijas brīvā tirgus popularitāte Lietuvā strauji pieaugusi praktisku un ekonomisku apsvērumu dēļ," stāsta Dāvis Skulte, AS "Latvenergo" Elektroenerģijas pārdošanas direktors.

"Ja sākotnēji bija vērojama piesardzība, slēdzot līgumus atvērtajā tirgū, tad jau pēc pirmajiem rēķiniem uzņēmumi savas domas ir mainījuši. Pēc mūsu aplēsēm, tie uzņēmumi, kas brīvajam tirgum pievienojās šī gada sākumā, sešu mēnešu laikā ietaupījuši 1 miljonu Lietuvas litu (aptuveni 200 900 latu). Tas skaidrojams ar izdevīgo elektroenerģijas tirgus cenu gada sākumā" saka Skulte.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!