Liepājas tiesā SIA "Elme messer metalurgs" iesniedzis AS "KVV Liepājas metalurgs" maksātnespējas pieteikumu.

Maksātnespējas lieta ierosināta 16. decembrī. Par administratoru izvēlēts Andris Trokša.

Viņš no šiem pienākumiem gan vēl līdz 18. decembrim var atteikties.

Liepājas tiesa maksātnespējas pieteikumu plāno izskatīt 29.decembrī. To skatīs tiesnese Maija Jansone, vēsta BNS.

"Elme messer metalurgs" valdes loceklis Silvis Fridrihsons norādījis, ka par maksātnespējas pieteikumu neko nezina un solīja sniegt plašāku komentāru piektdien, kad atgriezīsies Latvijā. Savukārt uzņēmumā uz telefona zvaniem neatbild.

"Elme Messer metalurgs" ražo medicīniskās un industriālās gāzes, kuras izmanto metalurģijā, metālapstrādē, pārtikas rūpniecībā, elektronikas ražošanā un citur.

Uzņēmums nodrošina "KVV Liepājas metalurgu" ar tehnisko skābekli.

Jau ziņots, ka "KVV Liepājas metalurgs" februāra beigās bija saražojis pirmos piecus tūkstošus tonnu tērauda armatūras.

Tāpat ziņots, ka "KVV Liepājas metalurgs" februāra vidū sāka velmētas darbību testa režīmā - tehnoloģisko iekārtu pārbaudes un ražošanu velmētavā. Sākotnējās velmētavas ražošanas jaudas būs ap 35 tūkstošiem tonnu tērauda armatūras mēnesī, nodarbinot aptuveni 550 darbinieku. Ražotnes darbības atsākšana notiks divos posmos - pirmajā posmā sākta darbība velmētavā, bet vēlāk paredzēts sākt ražošanu arī tēraudkausēšanas cehā.

Pērn 2.oktobrī tika parakstīts līgums par kādreizējā Latvijas metalurģijas milža AS "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanu Ukrainas kompānijai "KVV Group". Ukrainas uzņēmums par "Liepājas metalurga" pamatražotni maksās 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

"Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu tiesa atzina 2013.gada 12.novembrī pēc tam, kad tam ilgu laiku nebija izdevies atrast investoru.

Trešdien, 16.decembrī, Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka "KVV Liepājas metalurgs" vērsusies tiesā pret maksātnespējas procesa administratoru Haraldu Velmeru par maksājumiem vairāk nekā 500 000 eiro apmērā. Velmers tiesā vērsies ar pretprasību.

LTV ziņoja, ka decembra beigās uzņēmumam "KVV Metalurgs" saskaņā ar līgumu jāveic daļa no pirkuma maksājuma arī Valsts kasei - 2,6 miljonu eiro apmērā. Pagaidām tas nav izdarīts.

Valsts kasē raidījumu informēja, ka notiek sarunas par saimnieciskās darbības plāniem, tai skaitā plānoto maksājumu.

Valsts kase arī lūgusi uzņēmumam sniegt informāciju par kavētajiem maksājumiem piegādātajiem un ar to saistītajiem riskiem.

Ar piegādātājiem, kuri iepriekš cēla trauksmi par kavētajiem maksājumiem, patlaban problēmu neesot. Piemēram, uzņēmumā ''Latvenergo'' raidījumam atzina, ka maksājumi patlaban tiekot veikti laikā.

Ar pašu uzņēmumu LTV nebija izdevies sazināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!