Foto: LETA
Ventspils novada Popes un Tārgales pagastā atklāts Latvijā lielākais un modernākais vēja elektroenerģijas parks, kurā darbosies deviņi vēja ģeneratori, informēja projekta attīstītāja SIA "Winergy" pārstāvji.

Vēja parkā uzstādīti jaunās paaudzes "Siemens" ģeneratori, kas patlaban ir jaudīgākie un modernākie Latvijā, katrs ar 2,3 megavatu (MW) jaudu, 90 metru torņa augstumu, ar 101 metra rotora diametru, 50 metru spārna garumu.

Parka kopējais saražotais elektroenerģijas daudzums gada laikā pārsniegs 60 000 megavatstundu (MWh) jeb 60 000 000 kilovatstundu.

"Winergy" vēja parka projekta attīstīšanu sāka 2009.gadā, šā gada aprīlī sākta elektroenerģijas ražošana un saražotās elektroenerģijas pārdošana, noslēdzot līgumu ar AS "Latvenergo".

Kā norādīja kompānijas pārstāvis Andruss Petersons, patlaban Latvija izmanto tikai ap 5% no dabas dotā vēja enerģijas potenciāla, kas kopumā veido vairāk nekā 600 MW .

"Latvijai jāizmanto dabas dotās vēja enerģijas iespējas, lai samazinātu atkarību no dabas gāzes un naftas enerģijas monopoliem, samazinot arī enerģijas ieguves ietekmi uz vidi. Tāpat steidzami jāizstrādā atjaunojamās enerģijas likumprojekts, lai regulētu tirgu un nodrošinātu turpmāko iepirkumu cenas noteikšanas metodiku, kā arī jāizmanto priekšrocības, ko rada pievienošanās elektroenerģijas tirdzniecībai "Nord Pool Spot" Ziemeļvalstīs," sacīja uzņēmējs.

"Winergy" tuvākā gada laikā plāno saražoto jaudu dubultot, realizējot projekta nākamo kārtu. Vēja parka gadā saražotās elektroenerģijas daudzums spēj nodrošināt ar nepieciešamo elektrību ap 20 000 mājsaimniecību jeb apmēram 60 000 klientu.

Vēja parks un tam piederošā infrastruktūra izbūvēta sadarbībā ar Latvijas uzņēmumiem - SIA "Empower", AS "Ceļu projekts", SIA "Elko", SIA "Retran", SIA "Vest CF". Ģeneratorus nodrošinājis starptautiskais koncerns "Siemens", piemērojot to specifikāciju Latvijai atbilstoši "Winergy" pasūtītajiem divu gadu vēja mērījumiem parka atrašanās vietā.

"Winergy" dibināts 2008.gadā, uzņēmums ir patlaban Latvijas lielākā vēja parka īpašnieks ar pieredzi vēja parku projektēšanā un celtniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!