Foto: LETA

Saistībā ar sūdzībām par plašiem kolektīvās iepirkšanās portāla "Cherry" izraisītiem zaudējumiem Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā. Pašlaik izmeklēšana vēl turpinās, bet par cietušām līdz šim atzītas 15 personas.

Pērnā gada vasarā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) vērsās policijā. Centrs vēstīja, ka uzņēmuma SIA "Cherry Media" portāli "cherry.lv" un "citylife.lv" pārtraukuši darbību, nenorēķinājās ar portālos pārdoto preču piegādātājiem un pakalpojumu sniedzējiem. Pēc PTAC aicinājuma liela daļa uzņēmumu, kuru produktu kuponi tika pārdoti šajos portālos, nodrošināja pircējiem iegādātos pakalpojumus. Atsevišķos gadījumos kompānijas pat nebija informētas, ka "Cherry" viņu vārdā pārdod produktus. PTAC radās aizdomas, ka aiz bankrota manāma ļaunprātīga rīcība.

Valsts policija portālu "Delfi" informē, ka pēc šīs informācijas izvērtēšanas sākts kriminālprocess par iespējamu piesavināšanos lielā apmērā.

Tāpat sākts arī "Cherry Media" maksātnespējas process. Tajā 92 uzņēmumi pieteikuši prasības 203 tūkstošu eiro apmērā, iepriekš informēja maksātnespējas administratore Daiga Sproģe.

Latvijas uzņēmums "Cherry Media" pilnībā pieder Igaunijas "Cherry Media OU". Arī šis uzņēmums ir maksātnespējīgs un tā kopējās parādsaistības sasniedz 1,2 miljonus eiro. Igaunijā kopējais apkrāpto cilvēku skaits mērāms ap tūkstoti.

Foto: Ekrānuzņēmums

Igaunijā "Cherry" seja ir uzņēmuma līdzīpašnieks un vadītājs Allans Martinsons. Pēc darbības sākšanas 2010. gadā jau gadu vēlāk kompānija apgrozīja 1,7 miljonus eiro. Skaļu paziņojumu netrūka - par savu mērķi "Cherry" izziņoja visas Austrumeiropas iekarošanu. Drīz uzņēmums nolēma izplesties arī ārpus interneta un noīrēja lielas noliktavu teritorijas. Popularitātes virsotnē "Cherry" īpašnieki centās uzņēmumu pārdot pazīstamajam starptautiskajam kolektīvās iepirkšanās koncernam "GroupOn", tomēr darījums neizdevās. Arī ievērojamu peļņu igauņu portālam neizdevās gūt - 2011. gadā tas cieta 300 tūkstošu eiro zaudējumus, bet gadu vēlāk - jau teju miljonu. Ievērojamu daļu no šiem zaudējumiem radīja centieni iekarot Latvijas un Lietuvas tirgu.

Latvijas PTAC par "Cherry" darbības pārtraukšanu uzzinājis pērnā gada maija beigās. Centrs sazinājās ar vairāk nekā 200 pakalpojumu sniedzējiem un aicināja tos nodrošināt "Cherry" pārdotajos kuponos paredzētos labumus. Saskaņā ar PTAC sniegto informāciju liela daļa kompāniju tā arī rīkojusies. Šo neapmaksāto kuponu kopējā summa bija 113 tūkstoši eiro.

Divi pakalpojumu sniedzēji PTAC informēja, ka "Cherry" pārdevis patērētājiem kuponus pakalpojumu saņemšanai, pat nesaņemot pakalpojumu sniedzēju piekrišanu šādu akciju izvietošanai.

Pēdējais Latvijas uzņēmuma "Cherry Media" finanšu pārskats - par 2014. gadu - liecina, ka firma apgrozīja 1,9 miljonus eiro, bet cieta 200 tūkstošu eiro zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!