Foto: LETA

Viens no AS "Liepājas metalurgs" potenciālajiem investoriem Krievijas metalurģijas uzņēmums "Daļpolimetall" pārtraucis sarunas par investīcijām uzņēmuma akcijās, pēc divus mēnešus ilgām sarunām tā arī nespējot vienoties ar lielākajiem akcionāriem Sergeju Zaharjinu un Iļju Segalu, raksta portāls "Pietiek.com".

Par to "Daļpolimetall" otrdien oficiālā vēstulē, ko parakstījis uzņēmuma direktoru padomes priekšsēdētājs Eduards Janakovs, informējusi valdības un "Liepājas metalurga" kreditoru kluba piesaistīto konsultantu "Prudentia".

30.jūlijā "Prudentia" un kreditoru klubam nosūtītajā vēstulē, kas ir "Pietiek.com" rīcībā, "Daļpolimetall" sarunu izgāšanā vaino "Liepājas metalurga" lielākos akcionārus, ar kuriem nav bijis iespējams panākt vienošanos par akciju paketes iegādi.

Lai pārliecinātu par "Daļpolimetall" nopietnajiem nodomiem iegādāties "Liepājas metalurga" daļas un uzņēmumā ieguldīt darbības atjaunošanai nepieciešamos finanšu līdzekļus, investors 12.jūlijā kreditoru klubam un valdības konsultantiem "Prudentia" bija iesniedzis Krievijas "Promsvjazbank" viceprezidenta Dmitrija Seņņikova parakstītu garantijas vēstuli, raksta portāls. Vēstulē kredītiestāde informē "Daļpolimetall", ka rezervējusi 25 miljonus eiro (17,5 miljonus latu) uzņēmuma investīcijām Latvijas metalurģijas un transporta nozarēs.

Pēc "Pietiek.com" rīcībā esošās informācijas, par Krievijas bankas gatavību finansēt "Daļpolimetall" investīcijas "Liepājas metalurgā" tajā pašā dienā informēts arī premjera birojs, konkrēti - Valda Dombrovska (V) juridiskā padomniece Sandra Bukane, kuru aprīlī līdzās vairākiem ministriem un Valsts kases vadībai ar valdības lēmumu iekļāva augsta līmeņa darba grupā "Liepājas metalurga" situācijas risināšanai.

"Daļpolimetall" sarunu vedēji "Pietiek.com" pat neoficiālā līmenī par sarunām ar valdības un "Prudentia" pārstāvjiem izteikušies ļoti diplomātiskos vārdos, tomēr ļaujot saprast, ka bija vēlējušies skaidrāku pozīciju un oficiālu reakciju uz iesniegtajiem piedāvājumiem.

"Prudentia" partneris Kārlis Krastiņš iepriekš informēja, ka noslēgti četri konfidencialitātes līgumi ar potenciālajiem investoriem, interesi ir izrādījuši arī citi investori.

Jau ziņots, ka Krievijas metalurģijas kompānija "Daļpolimetall" aktīvi interesējas par finanšu grūtību māktās AS "Liepājas metalurgs" iegādi, jūnijā rakstīja laikraksts "Vesti Segodņa". "Ja mums izdosies vienoties ar akcionāriem un kreditoru klubu, esam gatavi sākt ražošanu uzņēmumā trīs četru nedēļu laikā," apstiprinājis "Daļpolimetall" direktoru padomes priekšsēdētājs Janakovs.

Savukārt Krievijas koncerns "Rosenergomaš" gatavs iesaistīties AS "Liepājas metalurgs" glābšanā ar profesionālu ekspertu komandu, kam ir pieredze līdzīgu uzņēmumu glābšanā, kā arī ar nepieciešamo metāllūžņu apjomu, lai nodrošinātu Latvijas lielākā metalurģijas uzņēmuma nepārtrauktu darbību, jūnija sākumā vēstulē Ministru prezidentam norādījis metalurģijas uzņēmuma akcionāra Kirova Lipmana piesaistītā investora "Rosenergomaš" prezidents Vladimirs Palihata.

"Rosenergomaš" prezidents Palihata vēstulē atzīmēja, ka koncerns ir gatavs piegādāt "Liepājas metalurgam" nepieciešamo metāllūžņu daudzumu, lai uzņēmums varētu darboties bez pārtraukumiem. Turklāt Krievijas koncerns ir gatavs nodrošināt profesionāļu komandu, kam ir pieredze darbā ar līdzīgiem uzņēmumiem NVS valstīs, ar klientu bāzi gatavās produkcijas realizācijai.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu, un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns.

Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!