Foto: LETA

Latvijas energoapgādes kompānija "Latvenergo" Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā vēlas iegūt aptuveni 20% kapitāldaļu, tomēr šajā projektā iesaistīsies tikai tad, ja saskatīs tajā ekonomisko izdevīgumu, ceturtdien žurnālistiem pēc konferences par Latvijas uzņēmumu iespējām piedalīties Visaginas AES projekta iepirkumos sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Viņš uzsvēra, ka Latvija atšķirībā no Lietuvas šo projektu neuzskata par būtisku valsts elektroapgādes drošības garantēšanai. "No apgādes drošuma viedokļa Latvijā pēc TEC2 otrās kārtas pabeigšanas būtisku risku elektroenerģijas apgādes drošības jomā nebūs. Tomēr reģiona kopējie iztrūkumi ietekmēs arī Latviju. Mēs šo projektu neuzskatām par apgādes drošības projektu, kurā Latvija būtu gatava mesties iekšā ar īpašu valsts atbalstu, lai tikai sasniegtu apgādes drošuma palielināšanos," pastāstīja Pūce un piebilda, ka galvenais priekšnoteikums nacionālās energokompānijas "Latvenergo" tālākajā iesaistē būs projekta komerciālais izdevīgums.

Pūce paskaidroja, ka pašlaik Latvija AES projektā varētu iesaistīties 20% apmērā un tādējādi no projekta kopējām iepriekš lēstajām investīcijām aptuveni piecu miljardu eiro apmērā "Latvenergo" investīciju apmērs varētu sasniegt vienu miljardu eiro.

Pēc viņa teiktā, būtiskākais nosacījums ir, lai "Latvenergo" no Visaginas AES varētu iegādāties elektroenerģiju par pašizmaksu jeb zemāku cenu, nekā to iespējams iegādāties elektroenerģijas tirgū. Enerģijas apmērs, ko vēlētos iegūt Latvija, tiek lēsts proporcionāli ieguldījumu un iegūto daļu apmēram.

EM pārstāvis norādīja, ka "Latvenergo" šajā projektā iesaistīsies tikai tad, ja tas būs uzņēmumam komerciāli izdevīgs, turklāt par plānotās elektrostacijas būvniecību patērētājiem nav plānots piemērot tā saukto jaudas maksājumu. "Ja minētais projekts nebūs komerciāli pamatots, "Latvenergo" šajā projektā nepiedalīsies," klāstīja Pūce.

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija. Bija plānota arī Polijas līdzdalība, taču pērnā gada beigās Polija pavēstīja, ka nolēmusi apturēt dalību Visaginas AES projektā, atsaucoties uz nelabvēlīgiem nosacījumiem un citiem svarīgiem projektiem, kas tai ir jāīsteno.

Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir iecerēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Plānots, ka jaunā AES sāks darboties 2020.gadā.

Kompānija "Hitachi-GE Nuclear Energy Ltd." par Visaginas AES projekta stratēģisko investoru tika izvēlēta 2011.gada jūlijā, bet kā Visaginas AES būvniecības projekta tehniskais konsultants darbosies lielākais AES operators ASV – "Exelon Nuclear Partners".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!