Foto: LETA

Latvijas putnu gaļas ražotājs AS "Putnu fabrika Ķekava" plāno ieguldīt apmēram pus miljonu eiro biodrošības kontroles paaugstināšanā, pastāstīja kompānijas mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Maija Avota.

"Lai arī "Putnu fabrika Ķekava" jau šobrīd var lepoties ar ļoti augstu biodrošības un labturības līmeni, mūsu mērķis ir turpināt paaugstināt kvalitāti, lai nodrošinātu vislabākos un drošākos dzīves apstākļus putniem. Lai sekmētu biodrošību, plānojam vēl vairāk paaugstināt drošības kontroli, ieviešot papildu dezobarjeras, iegādājoties speciālu apģērbu darbiniekiem, kas strādā putnu kūtīs, un uzstādot mūsdienīgākās dezinfekcijas iekārtas," sacīja Avota.

Viņa teica, ka minēto aktivitāšu īstenošanai nepieciešamais investīciju apjoms sasniedz apmēram pusmiljonu eiro, no kuriem 80% ir Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums. Investīciju programmu plānots īstenot tuvāko mēnešu laikā un pabeigt līdz vasarai.

"Putnu gripas draudus uztveram ļoti nopietni, jo kaut viena putna saslimšana Latvijā izraisītu tūlītējas sekas un būtiski ietekmētu ne tikai nozari, bet visas valsts kopīgo attīstību," sacīja Avota. "Putnu fabrikā Ķekava" visu gadu nepārtraukti ievēro paaugstinātu biodrošību, bet putnu gripas izplatības laikā drošības kontroli vēl vairāk pastiprina.

Jau vēstīts, ka 1. martā stājas spēkā valdības apstiprinātie grozījumi noteikumos par biodrošību, kas saistībā ar putnu gripas draudiem paredz aizliegumu trīs mēnešus turēt mājputnus ārpus kūtīm. Izmaiņas noteikumos nosaka mājputnu īpašniekiem vai turētājiem, kas audzē vistas, tītarus, pērļu vistiņas, zosis, pīles, paipalas, baložus, fazānus, irbes un citus nožogotās platībās turētus putnus, pienākumu ievērot biodrošības pasākumus.

Tāpat vēstīts, ka putnu gripa ir akūta, lipīga putnu infekcijas slimība, kas putniem rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Slimība nav bīstama cilvēkiem, taču, tā kā tā ir ļoti lipīga un letāla putniem, ja saimniecībā konstatēta putnu gripa, lai nepieļautu tās tālāku izplatīšanos un izvazāšanu no saimniecības, nekavējoties jālikvidē visi saimniecībā esošie putni, jāveic putnu novietnes tīrīšana un dezinfekcija, kā arī jānosaka karantīnas zona desmit kilometru rādiusā ap putnu gripas skarto saimniecību.

Līdz šim putnu gripas H5N8 vīruss konstatēts Apvienotajā Karalistē, Čehijā, Francijā, Slovākijā, Slovēnijā, Ungārijā, Polijā, Portugālē, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Horvātijā, Grieķijā, Austrijā, Dānijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Somijā, Bulgārijā, Rumānijā, kā arī Šveicē, Albānijā, Maķedonijā, Ukrainā un arī Lietuvā.

"Putnu fabrika Ķekava", kas nodarbojas ar mājputnu gaļas pārstrādi, darbību sāka 1974. gadā. Kā pilna ražošanas cikla uzņēmums saražo vairāk nekā 65% no kopējā Latvijā ražotā putnu gaļas apmēra no pašu audzētiem cāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!