Foto: stock.xchng

Latvijā tirdzniecībā nav pieejama uzņēmuma produkcija, kas ražota no tās pašas izejvielas, kurā ASV pārtikas apriti uzraugošā institūcija ir konstatējusi baktērijas "listeris monocytogenes" jeb listērijas klātbūtni, portālu “Delfi” informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Viņa sacīja, ka PVD ir pabeidzis pārbaudi zvejas produktu ražošanas uzņēmumā SIA „Zilā lagūna", kura ražotā zīmola "Latis" zivju produkcija ASV atsaukta no tirdzniecības.

Pārtikas uzraugi pārbaudē ražotnē Latvijā nav konstatējuši higiēnas prasību pārkāpumus.

PVD iepriekš norādīja, ka ASV tirgotajos zivju produktos atklāto listēriju klātbūtne liecina par higiēnas prasību pārkāpumiem ražošanas procesā, tāpēc dienests ceturtdien sāka pilnu pārbaudi uzņēmumā.

Meistare pastāstīja, ka PVD konstatējis, ka uzņēmumā darbojas arī paškontroles sistēma, kuras ietvaros pats uzņēmums produkciju ir laboratoriski ir pārbaudījis arī par listēriju klātbūtni.

PVD uzņēmumā paņēmis gatavās produkcijas, izejvielu un nomazgājumu paraugus un nosūtījis tos laboratoriskajai izmeklēšanai.

Arī uzņēmumā "Zilā lagūna" portālam "Delfi" apliecināja, ka tā darbībā nekādi pārkāpumi pagaidām nav konstatēti un "viss ir kārtībā".

Jau vēstīts, ka ASV Pārtikas un medikamentu administrācija no pārdošanas Ņujorkas štatā atsaukusi vairākus Latvijā ražotus zivju produktus, jo uzņēmuma ražotajā produkcijā atklāta baktērija "listeris monocytogenes", kas var nopietni kaitēt grūtniecēm un cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu, bet veseliem cilvēkiem šī baktērija var izraisīt gripai līdzīgus simptomus, ziņo portāls „Consumer Affairs". 

„Consumer Affairs" ziņo, ka atsauktie izstrādājumi ir siļķes fileja "Matiej" un "Forelka", kā arī laša fileja gabaliņos.

Mazumtirdzniecības uzņēmuma SIA "Rimi Latvia" sortimentā zīmola „Latis" produkcijas neesot, portālam „Delfi" sacīja uzņēmuma vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija.

Savukārt „Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš portālu "Delfi" informēja, ka "„Maxima" veikalos tiek tirgoti 15 Latvijas ražotāja „Zilā lagūna" preču zīmes „Latis" zivju produkti.

Pēc produkcijas atsaukšanas ASV tirgū lielveikalu tīkls „Maxima" pārtraucis konkrēto produktu tirdzniecību un gaidīs Pārtikas un veterinārā dienesta atzinumu, lai lemtu par tālāko rīcību, sacīja Andiņš.

Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas „Lursoft" datiem "Zilā lagūna" apgrozījums pērn bija 14,8 miljoni latu, kas ir par 64% vairāk nekā 2011.gadā apgrozītie 9 miljoni latu. Uzņēmuma peļņa augusi par 68%, no 118 774 latiem 2011.gadā līdz 200 392 latu 2012.gadā. Uzņēmums eksportē savu produkciju Lietuvā, Igaunijā, Itālijā, Spānijā, ASV, Izraēlā un Vācijā.

"Zilā lagūna" dibināta 1997.gadā Daugavpils novada Kalkūnu pagastā. Uzņēmuma pamatdarbība ir zivju pārstrāde, kā arī mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība.

Uzņēmuma lielākais īpašnieks ar 89,11% ir Mihails Kaidanovs, savukārt 10,89% kapitāldaļu pieder Igoram Širšonam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!