Foto: DELFI
Pārtikas un veterinārā dienests (PVD) par konstatētajiem pārkāpumiem pagājušajā gadā apturējis kopumā sešu pārtikas ražotāju un 46 izplatīšanas uzņēmumu darbību, informēja dienestā. Tas gan nenozīmē, ka visi šie uzņēmumi pārtraukuši savu darbību, jo tiem dots termiņš pārkāpumu novēršanai.

Pārtikas ražošanas uzņēmumos PVD 2012.gadā organizējis vairāk nekā 9000 pārbaužu un līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pērn pārtikas ražošanas uzņēmumos visbiežāk konstatētās neatbilstības ir saistītas ar paškontroles sistēmu uzņēmumā un higiēnas ievērošanu ražošanas telpās. Dienesta atzīst, ka lielākoties Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumi pilnībā vai daļēji atbilst higiēnas prasībām. Vien neliels skaits – nepilns 1% no kopējā pārbaudīto ražošanas uzņēmumu skaita vērtējams kā higiēnas prasībām neatbilstošs.

Par konstatētajiem pārkāpumiem pārtikas ražošanas uzņēmumos pagājušajā gadā PVD noformējis 48 brīdinājuma rīkojumus un 198 administratīvos protokolus. 188 gadījumos piemēroti naudas sodi 16 092 latu apjomā, bet sešu pārtikas ražošanas uzņēmumu darbība apturēta.

Savukārt veikalos PVD pērn ir īstenojis vairāk nekā 30 000 pārbaužu. 2012.gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, PVD pārtikas izplatīšanas uzņēmumos ir retāk konstatējis pārkāpumus tehnoloģiskā procesa un temperatūras režīmu ievērošanā, kā arī ūdensapgādē, bet biežāk – neatbilstības paškontroles sistēmas procedūrās, iekārtu un aprīkojuma higiēnā, telpu higiēnā un personāla higiēnā.

Arī Latvijas pārtikas izplatīšanas uzņēmumi lielākoties pilnībā vai daļēji atbilst higiēnas prasībām un tikai 0,2% pārbaudīto pārtikas izplatīšanas uzņēmumu ir atzīti par prasībām neatbilstošiem.

Par konstatētajiem pārkāpumiem pārtikas izplatīšanas uzņēmumos 2012.gadā PVD noformējis 85 brīdinājuma rīkojumus un 2596 administratīvos protokolus. 3268 gadījumos piemēroti naudas sodi 147 406 latu apjomā, bet 46 uzņēmumu darbība apturēta.

No pagājušā gada 1.jūlija PVD veic arī to uzņēmumu uzraudzību, kas ražo, pārstrādā vai izplata materiālus, kas nonāk saskarē ar pārtiku. Pirmais uzdevums bija šīs jomas uzņēmumu reģistrācija. Laboratoriskās kontroles programmas ietvaros ir uzsākti arī laboratoriskie izmeklējumi. Pērn 5 šādos materiālos tika konstatēta paaugstināta formaldehīda migrācija, tādēļ tie bija jāizņem no aprites.

Šā gada 1.janvāri Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībā bija 32 777 uzņēmumi. Tostarp 800 uzņēmumi, kas nodarbojas ar materiālu, kas paredzēti saskarei ar pārtiku ražošanu, pārstrādāšanu vai izplatīšanu. Kopējais pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieaudzis par 1491 uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!