Foto: LETA
Daudzu valsts un pašvaldību konkursu uzvarētājas -būvfirmas "Moduls Rīga" ilggadējais vadītājs Māris Martinsons pametīs uzņēmuma vadību, svētdien ziņo raidījums "Nekā personīga".

Lai gan firma noliedza jebkādu dalību krāpnieciskās nodokļu shēmās, par kurām kriminālizmeklēšanu šovasar sāka finanšu policija, izrādījās ka valdes priekšsēdētājam Martinsonam ir aizdomās turamā statuss. Martinsons "Nekā personīga" atklāja, ka pamet "Moduls Rīga" valdi, lai nemestu ēnu uz uzņēmumu. Tomēr savu iesaisti finanšu noziegumos politiskajai elitei pietuvinātais uzņēmējs noliedz.

Martinsona vadītā būvfirma "Moduls Rīga" pēdējos gados regulāri saņēmusi valsts un pašvaldības pasūtījumus. Nacionālās operas piebūve, Rīgas dzelzceļa stacija, Nacionālā bibliotēka – gandrīz pie katra valstiskas nozīmes objekta, kādus projektēšanas vai celtniecības darbus veicis "Moduls Rīga". Īpaši veiksmīga būvfirmai izvērtusies sadarbība ar Rīgas pašvaldību. Pēdējos piecos gados "Moduls Rīga" viens vai pilnsabiedrībā ieguvis tiesības remontēt skolas un bērnudārzus galvaspilsētā par vairāk nekā 20 miljoniem eiro.

Šovasar "Moduls Rīga" vārds izskanēja negatīvā gaismā. To minēja starp uzņēmumiem, kas iespējams izmantojuši mākslīgi izveidotu firmu pakalpojumus, lai valstij izkrāptu pievienotās vērtības nodokli. Kopā ar pretterorisma vienību Omega policisti veica kratīšanu ap 100 objektos, tostarp arī "Moduls Rīga" birojā Pārdaugavā. Noziedzīgais grupējums darbojies 2 gadus valstij nenomaksātos nodokļos radot kaitējumu vairāk nekā 11 miljonu eiro, norāda "Nekā personīga".

Aizturēšanas un kratīšanas šajā lietā bija apjomīgākās finanšu policijas vēsturē. Tām bija nepieciešama Augstākās tiesas priekšsēdētāja un Ģenerālprokurora atļauja, jo kā grupējuma organizētājus policija tur aizdomās arī Jelgavas tiesas priekšsēdētājas vietnieces Ivetas Salakas vīru Juri Salaku un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja operatīvā darbinieka Jāņa Miķelsona civilsievu Antu Dišereiti, norāda raidījums.

"Šīs organizētais noziedzīgais grupējums jeb tā kodols sastāvēja no 5 personām, kuras savstarpēji iepriekš bija pazīstamas ilgāku laiku. Interesanti, ka viena no galvenajām figūrām ir sieviete. Arī sievietes sāk šādu arodu pieprast. Gribu pateikt, ka, lai pildītu šādu lomu, cilvēkam jābūt psiholoģiski labi sagatavotam, labai izglītībai un zināšanām par grupējumu un nodokļu sistēmu, kā arī par juridiskajiem jautājumiem," stāsta VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Dišereites loma grupējumā bijusi grāmatvedības kārtošana. Viņai finanšu policija kā drošības līdzekli prasīja apcietinājumu, taču tiesa viņu izlaida brīvībā pret 50 000 eiro lielu drošības naudu. KNAB vadība Nekā Personīga pagaidām nav sniegusi nekādus komentārus par sava darbinieka saitēm ar kriminālprocesā aizdomās turēto Dišereiti.

Salaks finanšu policijas izmeklēšanās neparādās pirmo reizi. Viņa loma šajā shēmā bijusi gādāt par fiktīvajiem uzņēmumiem, jeb citiem vārdiem sakot - shēmā "zīmēt apakšas". Viņš dibināja daudzus SIA, kas nekādu darbību neveic. Katrai šādai firmai bija vajadzīgas amatpersonas, vēlams, no bijušās PSRS, kuras kriminālizmeklēšanas gadījumā būtu grūti atrast. Tiesnese par sava dzīvesbiedra gaitām neko nezinot, norāda raidījums.

Finanšu policijas atklātajā shēmā bijis iesaistīts liels skaits fiktīvo uzņēmumu – ap 60. Salaku tur aizdomās par reāli strādājošu uzņēmumu apgādāšanu ar šīm mākslīgi izveidotām firmām.

Noziedzīgā grupējuma organizatori savā starpā tieši nav sazinājušies, bet gan izmantojuši starpniekus. Martinsons apstiprina, ka viņu policija tur aizdomās kā nodokļu izkrāpšanas un naudas atmazgāšanas organizatoru. Viņam piemērots drošības līdzeklis – liegums izbraukt no valsts un tikšanās aizliegums ar virkni personu.

Martinsons savu saistību ar shēmu noliedz. "Ja kāds kaut ko tādu ir teicis, lai pasaka. Gan jau izmeklēšanas gaitā, gan jau tur cilvēki, kuri kaut ko meklē, lai viņi pasaka, ja tā ir. Es būšu vienkārši ļoti pārsteigts un interesanti man to būs redzēt. Man jau grib inkriminēt to, ka es esmu šīs shēmas kaut kāds organizators. Es nepazīstu vispār nevienu cilvēku, tas ir tas interesantākais. Tur iesaistītas vairākas firmas, bet es nezinu tos cilvēkus. Nevienu," raidījumam saka Martinsons.

Nodokļu krāpšanas shēmas šķetināšana vēl ir tikai savā sākuma stadijā. Aizdomās turētajiem ir pieejami iespaidīgi finanšu resursi, ko var tērēt arī dārgu juristu algošanai. Neoficiāli zināms, ka Martinsona aizstāvībai jau piesaistīts bijušais Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks, tagad advokāts Aivars Purmalis, noskaidrojis raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!