Foto: LETA
Daži Latvijas lielākā kokrūpniecības uzņēmuma AS "Latvijas Finieris" akcionāri atkal saņēmuši piedāvājumus pārdot savas uzņēmuma akcijas, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Šoreiz šāds priekšlikums nācis no Nīderlandē reģistrēta uzņēmuma "BGF B.V". Tā piedāvātā cena esot nedaudz augstāka par Krievijas "Sveza" pērnruden solīto. Nīderlandieši piedāvā 10 500 latu par vienu "Latvijas Finiera" akciju ar balss tiesībām ("Sveza" piedāvāja 10 000 latus) un 1050 latu - par akciju bez balss tiesībām ("Sveza" piedāvāja 1000 latus).

Nīderlandē dibināto kompāniju "BGF.BV" Vadima Jerošenko vadītā kompānija "Laika Stars" prezentēja pirms divām nedēļām. "BGF.BV" Latvijā piecu gadu laikā ir gatava investēt 50 miljonus latu. Tomēr kompānijas pārstāvji Latvijā neatklāj, no kurienes ir šie investori un no kurienes nāks nauda, vēsta "Nekā personīga".

Raidījums izpētījis, ka investori paslēpušies ofšoru ķēdē, un Nīderlandē reģistrētais "BGF B.V." ir vien pirmais posms. "BGF B.V." īpašnieks reģistrēts Maltā ("Opal Bridge Limited"), Maltas ofšors pieder divām Britu Virdžīnu salās reģistrētām firmām ("Hodra enterprises Limited" un "Nalhoni investment LTD"). Tās dibinātājs ir vēl kāds cits Britu Virdžīnu trasta fonds ("Trident Trust Company Limited").

Nozares ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) raidījumam sacījis, ka par "BGF B.V." aktivitātēm uzzināja no žurnālistiem un jutās izbrīnīts. Arī Ārlietu ministrija norāda: šis uzņēmums nav zināms ne Latvijas vēstniecībai Nīderlandē, ne Nīderlandes vēstniecībai Latvijā, ne Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecībai Amsterdamā.

"BGF B.V" juridiskais pārstāvis advokāts Artis Dāvidnieks, kurš esošiem "Latvijas Finiera" akcionāriem pats sūtījis vēstuli, kurā piedāvāts 10 dienu laikā atsaukties aicinājumam akcijas pārdot, raidījumam nezināja teikt, vai nīderlandiešiem ir kāda saistība ar Krievijas kokapstrādes milzi "Sveza".

Jau vēstīts, ka "Latvijas Finiera" akciju jautājums publiskajā dienaskārtībā nonāca pēc ziņām par Krievijas kokapstrādes uzņēmuma "Sveza" interesi pārņemt "Latvijas Finieri". Daudzās neskaidrības par potenciālā investora plāniem "Latvijas Finierī" viesa bažas par "Svezas" patiesajiem nolūkiem.

Tad VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) vadītājs Roberts Strīpnieks pēc "Sveza" izrādītās intereses par "Latvijas Finieri" pērn rudenī paziņoja: "Ja tirgū būs pieejamas "Latvijas Finiera" akcijas, LVM tās varētu pirkt." Strīpnieks toreiz sacīja, ka LVM nevar palikt malā, jo nav skaidrības, vai potenciālie akciju pircēji vēlēsies saglabāt saplākšņa izejvielas – lobskaidu – ražošanu un attiecīgi Latvijā iepirkt finierklučus.

Valdība pērn rudenī slēgtajā daļā lēma atļaut LVM pirkt desmit "Latvijas Finiera " akcijas. Zemkopības ministrs toreiz uzsvēra, ka LVM mērķis nekādā gadījumā nav iegādāties "Latvijas Finiera" kontrolpaketi vai lielu daudzumu akciju, bet gan "piedalīties procesā". "Viena vieta ir skatīties no malas [uz Krievijas kokapstrādes uzņēmuma "Sveza" mēģinājumiem nopirkt LF akcijas], bet otra - būt procesa dalībniekiem ar zināmām iespējām to ietekmēt," sacīja Dūklavs.

"Sveza" pēcāk paziņoja, ka tā izteiks jaunu piedāvājumu uzņēmuma akcionāriem.

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināta kokapstrādes kompānija, kas Eiropā ieņem līderpozīcijas bērza finiera ražošanā. Patlaban uzņēmuma tirgus daļa Eiropas tirgos esot 20%, taču uzņēmums izvirzījis mērķi līdz 2020.gadam kļūt par līderi pasaules kokrūpniecības tirgos. Uzņēmuma astoņās rūpnīcās strādā 6000 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!