Foto: Reuters/Scanpix

"Volkswagen" automašīnu tirgotāju savstarpējā e-pasta sarakste atklāj, ka uzņēmumi, visticamāk, paši piedalījušies publisko iepirkumu konkursu organizēšanā, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Tā rīcībā esošajās e-pasta sarakstēs lasāms, ka "Volkswagen" dīleri rakstījuši amatpersonu vietā nepieciešamās automašīnu tehniskās specifikācijas, kā arī lūguši savus konkurentus konkursos nepiedalīties.

Raidījums norāda, ka gandrīz pusi no automašīnām, kas laika posmā no 2007. līdz 2012. gadam iegādātas Liepājas domes vai tās iestādes vajadzībām, nodrošinājis "Volkswagen dīleris" "SD Autocentrs". "de facto" rīcībā nonākušās dīleru e-pasta sarakstes atklāj, ka, iespējams, firmai "SD Autocentrs" pats piedalījies iepirkuma konkursu organizēšanā - uzrakstīja automašīnas tehnisko specifikāciju, atrada fiktīvus dalībniekus, bet vēlāk pats sagādāja nepieciešamo auto.

Tā, piemēram, pirms četriem gadiem kāds no "SD Autocentra" darbiniekiem nosūtīja elektronisku vēstuli siltumapgādes uzņēmumam "Liepājas enerģija", kurā piemin sagatavotu specifikāciju un pašu sagatavotu pretendentu piedāvājumus.

Pāris nedēļu vēlāk šis pats darbinieks nosūtīja e-pastu arī pārējiem Volkswagen markas automašīnu izplatītājiem Latvijā. "de facto" norāda, ka, visticamāk, mērķis bija, lai konkursā pēkšņi neuzrastos konkurents, kurš varētu piedāvāt zemāku cenu. 

Arī Liepājas pašvaldības policijas pagalmā novietotas "Volkswagen" markas automašīnas, kas iegādātas "SD Autocentrs". 2012. gadā viens no "SD Autocentrs" darbiniekiem pārējiem uzņēmumiem, Volkswagen dīleriem bija nosūtījis e-pastu, kurā norāda: "Vēlos jūs painformēt, par to, ka pēc ilgām pārrunām Liepājas pilsētas domē pašvaldības policija apstiprināja trīs automašīnu iegādi un mēs kopēji esam izstrādājuši tehnisko specifikāciju šim iepirkumam, tāpēc lūdzu jums atbalstīt "SD Autocentrs" šajā iepirkumā un savus piedāvājumus neiesniegt."

Taču "SD autocentra" uzvara Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes (Liepājas SEZ) iepirkumā piesaistīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzmanību. Uzņēmuma darbinieka e-pasta vēstule atklāja, ka iepirkums tika rakstīts ar atpakaļejošu datumu.

Liepājas mērs Uldis Sesks ("Liepājas partija") gan uzskata, ka "iepirkums ir bijis gan juridiski precīzs, gan ekonomiski izdevīgs. Manā rīcībā nav tādu dokumentu, kas tur ir bijis atpakaļejošs. Mēs veicām iekšēju izvērtējumu darbiniekiem, kuri iepirkumu bija veikuši, tur neapstiprinājās, ka viņi būtu rīkojušies ļaunprātīgi un radījuši zaudējumus kādai no institūcijām."

Atšķirībā no Seska, KNAB pēc būtības atzina četrus Liepājas SEZ iepirkumu komisijas locekļus par vainīgiem dienesta dokumentu viltošanā. Taču kriminālprocesu noilguma dēļ nācās izbeigt.

Toties viena no nopirktajām automašīnām – "Volkswagen Phaeton" – kļuva par Seska dienesta auto. Sesks savulaik bija arī viens no "SD Autocentrs" vadītājiem un īpašniekiem. Toreiz gan uzņēmumam bija cits nosaukums. Liepājas SEZ pārvaldnieks gan noliedz, ka tas bijis iemesls, kāpēc tieši "SD Autocentrs", iespējams, fiktīvajā konkursā uzvarēja. "Mēs pirkām Volkswagen automašīnu. Tāpēc, ka mēs skatījāmies, kādu servisu pakalpojumi ir Liepājas pilsētā, lai nebūtu jābrauc uz Rīgu katram sīkumam pakaļ," skaidro Liepājas SEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš. Uz "de facto" norādi, ka Liepājā pieejami arī citu automašīnu marku pilna servisa pakalpojumu atcērt: "Nu jā, bet tāda veida automašīnas viņi netirgo vienkārši!"

Dīleru savstarpējās sarakstes atklāj, ka, iespējams, fiktīvi iepirkumu konkursi bijuši ne tikai Liepājā, bet vēl virknē pašvaldību.

Konkurences padome secinājusi, ka daļā iepirkumu pircēji pārmaksājušas vidēji 10% līdz 20%. Taču otra daļa atklāj, iespējams, jau iepriekš sarunātus darījumus. "Korupcija ar karteļiem ir ļoti cieši saistīta," norāda Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama. Viņa papildina, ka "varbūt tas pat nav īsti korupcijas jautājums, bet publisko iepirkumu rīkotājiem pietrūkst zināšanu, kā rakstīt nolikumu, specifikācijas, vai arī pietrūkst vēlmes taupīgi izturēties pret publiskiem līdzekļiem".

Tikai viens no KP pieķertajiem kartelī iesaistītajiem dīleriem atzinis savu vainu pārkāpumā. Tas ir jau iepriekš pieminētais "SD Autocentrs". Taču pārējie savu līdzdalību noliedz. "Mēs uzskatām, ka sarakste, kas ir bijusi pagātnē, pirms "Moller" grupa iegādājās Krasta ielas un Ventspils dīlerus, izskatās nepieņemama mums. Tāpēc mēs esam ieviesuši papildu procedūras, apmācījuši darbiniekus, lai šāda veida korespondence neatkārtotos," pauž "Moller" grupas uzņēmumu pārstāvis Gundars Ruža.

KP uzņēmumus sodījusi par aizliegtu vienošanos. Taču valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonas rīcību šādos gadījumos izmeklē KNAB. Tas padomes lēmumu ir saņēmis. Taču pagaidām neatklāj, vai kādā no gadījumiem uzsākta pārbaude.

"de facto" izpētītais liecina, ka arī pērn publiskajos iepirkumos, kuros uzvarējis kāds no Volkswagen dīleriem, tas pārsvarā bijis vienīgais pretendents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!