Foto: F64

"Marguerite Fund", kas iegādājies 28,97% AS "Latvijas Gāze" (LG) akcijas, mērķis ir veicināt gāzes koncerna infrastruktūras attīstību, sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre stāstīja, ka "Marguerite Fund" plāns ir saglabāt daļas LG stratēģiskās infrastruktūras uzņēmumā, turklāt fondam attiecībā uz LG ir ilgtermiņa intereses - vairāk nekā desmit gadus.

Reizniece-Ozola skaidroja, ka fonds veicinās LG attīstības projektus, tajā skaitā Inčukalna pazemes gāzes krātuves paplašināšanu. "Akciju iegāde nav vienīgā investīcija uzņēmumā. Fonds rēķinās ar ieguldījumiem uzņēmuma attīstībā," sacīja ministre.

Viņa piebilda, ka "Marguerite Fund" kā investīciju fonds ir ieinteresēts saglabāt daļas LG infrastruktūras uzņēmumā arī pēc LG sadalīšanas.

Tāpat Reizniece-Ozola atzina, ka viņa nezina, ko ar savām atlikušajām akcijām LG plāno iesākt "Uniper Ruhrgas International GmbH" (iepriekš zināma kā "E.ON Ruhrgas International GmbH"), taču patlaban nenotiekot sarunas par šo akciju pārdošanu.

Jau ziņots, ka ceturtdien "Marguerite Fund" iegādājies 28,97% akciju uzņēmumā AS "Latvijas Gāze" (LG), kas patlaban atbild par dabasgāzes pārvadi, sadali, uzglabāšanu un piegādi Latvijā, informēja LG.

"Marguerite Fund" pārstāve Veronika Santa atzina, ka fonds pagaidām nekomentēs ne darījuma summu, nedz arī atklās fonda plānus uzņēmumā LG.

Akciju pārdevējs, Vācijas uzņēmums "Uniper Ruhrgas International GmbH", kas iepriekš bija zināms kā "E.ON Ruhrgas International GmbH", paliks LG akcionārs ar 18,26% akciju.

"Marguerite Fund" ir izveidots ar sešu vadošo Eiropas finanšu institūciju - "Caisse des Depots et Consignations", "Cassa Depositi e Prestiti", Eiropas Investīciju bankas, "Instituto de Credito Oficial", "KfW" un "PKO Bank Polski" un Eiropas Komisijas atbalstu, lai veiktu kapitālieguldījumus infrastruktūrā 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu robežās.

"Marguerite Fund" padomnieks ir neatkarīgs konsultāciju uzņēmums. "Marguerite Adviser S.A.".

Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" ir LG akcionārs kopš 1997. gada 2. aprīļa.

Patlaban lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" tagad pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16% un 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

Jau ziņots, ka Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas" vairāk nekā gadu plānoja pārdot daļas uzņēmumā LG, kā arī pamest visu Baltijas tirgu. "E.ON Ruhrgas" vēlmi pārdot akcijas pamatoja ar lēmumu pārorientēties uz atjaunojamo enerģiju un pamest Baltijas tirgu. Lietuvā, Igaunijā un Somijā viņi savas daļas nacionālajos enerģētikas uzņēmumos jau pārdevuši.

Jau ziņots, ka Saeimā patlaban tiek skatīti grozījumi Enerģētikas likumā, kas paredz dabasgāzes tirgus atvēršanas principus no 2017. gada 3. aprīļa, kā arī LG sadalīšanas nosacījumus.

2014. gadā LG nopelnīja 32,03 miljonus eiro, kas ir par 0,4% mazāk nekā 2013. gadā, kad peļņa bija 32,15 miljoni eiro, liecina uzņēmuma revidētais 2014. gada 12 mēnešu finanšu pārskats, kas iesniegts biržā "NASDAQ Riga". LG neto rentabilitāte 2014. gadā bija 6,4%, bet 2013. gadā - 5,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!