Foto: LETA
Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums "Rēzeknes dzirnavnieks" strādāja ar 1,411 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 62,8% mazāk nekā 2009.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 73,9% – līdz 100,3 tūkstošiem latu, liecina datubāzē "Lursoft" publicētais uzņēmuma finanšu pārskats.

Uzņēmuma vadības ziņojumā norādīts, ka 2010.gads "Rēzeknes dzirnavnieka" darbībā vērtējams kā veiksmīgs, lai arī laika apstākļu dēļ pārkrauto graudu un rapša tonnu skaits bija par 40% mazāks nekā gadu iepriekš. Pārskata gadā uzņēmums elevatorā pieņēma 40 tūkstošus tonnu graudu un rapša, brīvajā muitas zonā – divus tūkstošus tonnu dažādu kravu un pārkrāva 30 tūkstošus tonnu sadarbības partneru kravu nosūtīšanai ar dzelzceļa transportu.

Uzņēmuma vadība rentabilitātes samazināšanos par diviem procentpunktiem – līdz 7,7% – izskaidroja ar nelabvēlīgajiem laika apstākļiem pārskata gada vasarā un tam sekojošu ražas kritumu reģionā. "Pārskata gada rādītājus pozitīvi ietekmēja pieaugošie ieņēmumi no nomā nodotām platībām un būtiski pieaugušie kravu pārkraušanas apmēri uz uzņēmuma dzelzceļa pievedceļiem, savukārt negatīva ietekme uz gada rezultātu bija augstajām energoresursu cenām gan dabasgāzei, gan elektrībai," atzīst "Rēzeknes dzirnavnieka" vadība.

Saskaņā ar sniegto informāciju 2010.gadā "Rēzeknes dzirnavnieks" ieguldīja 322 tūkstošus latu īpašumos, iekārtās un piederumos. Lielākie ieguldījumi pērn veikti graudu pieņemšanas noliktavā un papildu aprīkojumā esošajās pirmapstrādes līnijās, kā arī jaunas pirmapstrādes līnijas izveidošanā, lai palielinātu pirmapstrādes pakalpojumu klāstu. Būtiski ieguldījumi veikti arī uzņēmuma dzelzceļa infrastruktūrā un asfaltēto lauku atjaunošanā.

Tāpat "Rēzeknes dzirnavnieks" izstrādāja attīstības plānu turpmākiem trim gadiem, kurā tiek paredzēta peļņa, paplašinot pirmapstrādes pakalpojumu klāstu un paātrinot elevatora darbību. Kompānija turpmāk plāno orientēties uz noliktavu un pārkraušanas pakalpojumu sniegšanu gan brīvajā muitas zonā, gan ārpus tās. Pārkrauto kravu apmēra pieaugums plānots galvenokārt uz lauksaimniecības produkcijas rēķina, klāsta "Rēzeknes dzirnavnieka" vadība.

"Lursoft" informācija liecina, ka 2009.gadā "Rēzeknes dzirnavnieks" strādāja ar 3,792 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 27% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa palielinājās vairāk nekā sešas reizes, sasniedzot 384,7 tūkstošus latu.

1991.gadā dibinātā uzņēmuma pamatkapitāls ir 668,7 tūkstoši latu. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ar 81,69% kapitāldaļu ir Zviedrijā reģistrētais uzņēmums "Scandinavian Farmers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!