Foto: LETA
Transporta uzņēmums SIA "Riga Coal Terminal" vienojies ar Ķīnas kompāniju "China Harbour Engineering Company" (CHEC) par sadarbību un investīcijām Krievu salas attīstībā, informēja Rīgas tirdzniecības ostas (RTO) mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Vizule-Karpova.

19.septembrī Pekinā "Riga Coal Terminal" esot parakstījusi memorandu par stratēģisko sadarbību ar Ķīnas kompāniju CHEC, kas paredz investīciju projekta realizāciju un specializētas ostas infrastruktūras izbūvi Rīgas brīvostas teritorijā - Krievu salā. Vienoties par konkrētu sadarbības modeli paredzēts līdz šī gada beigām.

"Riga Coal Terminal" valdes priekšsēdētājs Raivis Veckāgans skaidro, ka Krievu salas projekta realizācija paredz ostas aktivitāšu pārcelšanu no pilsētas centra uz Krievu salu, kas šobrīd ir viena no galvenajām Rīgas brīvostas attīstības prioritātēm. "Riga Coal Terminal" rīkojoties saskaņā ar Rīgas ostas 2009.-2018.gada attīstības programmu un sadarbībā ar kompāniju CHEC plāno realizēt kopīgu investīciju projektu, kas ievērojami palielinās Rīgas ostas kravu pārkraušanas apjomus un uzlabos Latvijas tranzīta koridora konkurētspēju, apgalvo Veckāgans.

Kompānija CHEC ir dibināta 1980.gadā un ir meitasuzņēmums "China Communications Construction Company" (CCCC), kas ietilpst "Global Fortune 500" uzņēmumu sarakstā. Kā skaidro Vizule-Karpova, CHEC ir pasaules vadošā kompānija jūras, ostu, inženierbūvniecības, kā arī ar to saistītās infrastruktūras projektēšanas un būvniecības darbu izpildē. 2013.gadā kompānijas apgrozījums pārsniedza septiņus miljardus ASV dolāru. CHEC ir pārstāvniecības vairāk nekā 60 pasaules valstīs un tiek nodarbināti vairāk nekā 10 000 cilvēku.

"Riga Coal Terminal" ir "Rīgas Tirdzniecības osta" (49,09% ) un Šveices kompānijas "Mir trade AG" (50,91%) meitasuzņēmums. "Riga Coal Terminal" pērn strādājis ar 1,5 miljonu eiro apgrozījumu, un zaudējumi sasnieguši 230 362 eiro.

Kā iepriekš ziņots, lai Krievu salas vērienīgo projektu varētu pabeigt laikā, Rīgas ostai jāpanāk vienošanās ar stividorkompānijām Rīgas tirdzniecības ostu un "Strek", kurām līdz 2016.gada decembrim ir jāpārceļ kravu apkalpošana no Rīgas centra uz Krievu salu, žurnālistiem iepriekš paziņoja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V). Ostas pārvalde ar "Strek" līgumu jau ir parakstījusi, ar otru kompāniju tas būtu jāizdara līdz 30.septembrim.

Lēmumu par ostas pārcelšanu no pilsētas centra uz Krievu salu Rīgas domes deputāti pieņēma 2009.gada vasarā.

2012.gadā par uzvarētāju infrastruktūras attīstības konkursā tika izvēlēta pilnsabiedrība "BMGS S", kas projektu piedāvājusi realizēt par 88,71 miljonu latu (126,22 miljoniem eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!