Foto: LETA

Rīgas Centra rajona tiesa pirmdien nolēma, ka SIA "Eurobalt Junipro" pieteikums par nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" mazākuma akcionāra "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespēju tomēr būtu jāizskata Rīgas rajona tiesai, kura bija saņēmusi pirmo pieteikumu par BAS maksātnespēju.

Rīgas rajona tiesa februāra sākuma jau reiz noraidīja vienu BAS maksātnespējas pieteikumu. Toreiz to prasījis uzņēmums SIA "Veriko", kas janvārī saņēma 74 000 eiro aizdevumu no "INPO 13" - viena no daudzajiem "INPO" uzņēmumiem, kuru nosaukums tiek atšifrēts kā "investīciju portfelis" un pastarpināti pieder ekspolitiķa un par oligarhu dēvētā Andra Šķēles ģimenes locekļiem.

Pēc "Veriko" prasības noraidīšanas jaunu maksātnespējas lietu Rīgas rajona tiesā iesniedza SIA "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" (FRR), kura vienīgais īpašnieks ir maksātnespējas administrators Armands Strods. Viņš lūdza atzīt BAS maksātnespēju, jo FRR pagājušā gada nogalē un šā gada sākumā ir ieguvis divas cesijas no uzņēmumiem FLS un "Ave Lat Sargs" par BAS sniegtajiem grāmatvedības un apsardzes pakalpojumiem. Stroda teiktais liecina, ka BAS nemaksā par sniegtajiem pakalpojumiem un kopējā prasījuma summa ir vairāk nekā 10 000 latu.

Tikmēr BAS mainījās juridiskā adrese, un tā kā maksātnespējas pieteikumu izskata tiesa pēc atbildētāja adreses piekritības, Rīgas rajona tiesa 1.martā nolēma apvienot vienā abas pret nacionālās aviokompānijas BAS ierosinātās maksātnespējas lietas un nodot tās Rīgas Centra rajona tiesai, kurā izskatīšanā bija SIA "Eurobalt Junipro" pieteikums.

Arī Rīgas Centra rajona tiesas ieskatā lietas ir jāapvieno, taču BAS maksātnespējas apvienotā lieta ir nododama atpakaļ skatīšanai Rīgas rajona tiesā, ņemot vērā, ka "Eurobalt Junipro" pieteikums par BAS maksātnespēju saņemts un lieta ierosināta pēc tam, kad BAS maksātnespējas procesu pirms tam saskaņā ar FRR iesniegumu bija ierosinājusi Rīgas rajona tiesa.

Pēc abu par BAS maksātnespēju ierosināto lietu apvienošanas Rīgas rajona tiesā arī būtu izlemjams jautājums par tiesvedības apturēšanu BAS maksātnespējas lietās, ņemot vērā tiesas februāra beigās ierosināto BAS tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lietu, nolēma Rīgas Centra rajona tiesa, kuras lēmums nav pārsūdzams.

"Eurobalt Junipro" pārstāvis advokāts Zigurds Krastiņš tiesas sēdē piekrita, ka BAS maksātnespējas lieta ir apturama saistībā ar ierosināto TAP lietu. Viņš tiesas sēdē arī skaidroja, ka "Eurobalt Junipro" pieprasījis BAS maksātnespēju, jo tas ir parādā 36 600 latu par sniegtajiem juridiskajiem pakalpojumiem un vēl 80 000 eiro (56 000 latu). Šo prasījumu "Eurobalt Junipro" ieguvis cesijas ceļā no uzņēmuma, ko Krastiņš sarunā ar žurnālistiem nevēlējās nosaukt.

"Eurobalt Junipro" rosinātās BAS maksātnespējas lietas izskatīšanas sākumā Rīgas Centra rajona tiesnese Velga Gailīte neļāva tiesas procesā piedalīties zvērinātam advokātam Viktoram Tihonovam, norādot, ka viņam iepriekšējās BAS valdes izsniegtās pilnvaras ir atceltas.

Lai arī Tihonovs, atsaucoties uz Vidzemes priekšpilsētas tiesas 24.februāra lēmumu, ar kuru noteikti ierobežojumi uzņēmuma darbībai, aicināja tiesu nepielaist pie lietas izskatīšanas arī jaunās BAS valdes locekli Jāni Bankovu, tiesnese šo lūgumu noraidīja. Viņa norādīja, ka Uzņēmumu reģistrā nav reģistrēts liegums, kas neļautu valdes locekļiem piedalīties tiesas procesā.

Jau ziņots, ka arī Rīgas rajona tiesa, skatot FRR iesniegto BAS maksātnespējas pieteikumu, neļāva Tihonovam piedalīties lietas skatīšanā, taču tas tika liegts arī Bankovam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!