Foto: LETA
Viens no lielākajiem graudu pārstrādātajiem Baltijā AS "Rīgas Dzirnavnieks" uzsācis piedāvāt "Hercogs" miltu maisījumus no retajiem un unikālajiem speltas graudiem, portālu "Delfi" informēja "Rīgas Dzirnavnieks" pārstāve Anita Berķe.

Speltas jeb plēkšņu graudi ir vieni no senākajiem graudaugiem pasaulē, kas no akmens laikmeta līdz mūsdienām ir spējuši saglabāt savu unikālo DNS un ģenētiski nav modificēti lauksaimniecības attīstības gaitā.

Uzņēmuma produkcijas sortimentā esošos speltas miltus papildinās trīs jauni produkti gardēžiem – "Hercogs" speltas rauga pankūkas ar dīgļiem, speltas maisījums picai un speltas plānās pankūkas, apgalvoja "Rīgas Dzirnavnieks" pārstāvji.

Uzņēmuma produkcijas sortimentā esošos speltas miltus papildinās trīs jauni produkti gardēžiem – "Hercogs" speltas rauga pankūkas ar dīgļiem, speltas maisījums picai un speltas plānās pankūkas.

Speltas graudus audzē tikai pāris saimniecības Latvijā un Baltijas valstīs kopumā, jo tie ir grūtāk audzējami un tiem ir nepieciešama atšķirīga pēcapstrāde. "Rīgas Dzirnavnieks" speltas produkti tiek izgatavoti tikai no Baltijas reģionā izaudzētiem graudiem.

"Speltas graudi un to produkti ir domāti gardēžiem, veselīga uztura cienītājiem un tiem, kas dod priekšroku senajām graudaugu kultūru audzēšanas tradīcijām. Eiropā galvenie speltas graudu audzēšanas un produktu noieta tirgi ir Vācija un Austrija, kur speltas ēšanas tradīcijas tiek augsti novērtētas," uzsver AS "Rīgas Dzirnavnieks" pārstāve Anita Berķe.

"Latvijā un Baltijā kopumā tikai atsevišķas saimniecības pēdējos gados ir izmēģinājušas spēkus šīs prasīgās šķirnes audzēšanā, līdz ar to arī izpratne sabiedrībā par šo produktu tikai pakāpeniski veidojas," pauda Berķe. Viņa norādīja, ka jau šobrīd var prognozēt, ka speltas vērtīgo graudu un atšķirīgo no citiem graudaugiem īpašību dēļ cienītāju loks tikai palielināsies.

"To apliecina arī speltas produkcijas pakāpenisks pieprasījuma pieaugums mūsu kaimiņvalstīs, it īpaši Lietuvā," portālam "Delfi" norādīja Berķe.

Spelta tiek uzskatīta par kviešu priekšteci, un Eiropā tā sāk piedzīvot savu renesansi audzēšanas ziņā, uzsver AS "Rīgas Dzirnavnieks" pārstāvji. Speltas graudu diētiskā vērtība ir daudz augstāka nekā ierastajām mīksto kviešu šķirnēm.

Kaut arī tos audzēja Eiropā jau 5000 gadus pirms mūsu ēras, Latvijā tā ir salīdzinoši jauna šķirne, kuru sāka zemnieki kultivēt līdz ar bioloģiskās lauksaimniecības attīstīšanos deviņdesmitajos gados. Arī šobrīd tā tiek audzēta pārsvarā bioloģiskās saimniecībās nelielās platībās.

Spelta ir plēkšņu kvieši, kas graudu izskata ziņā ir līdzīgi auzām. Tajos ir augstāks olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu saturs nekā parastajos kviešos, kā arī tās satur daudz šķiedrvielu un taukskābju. Tas, ka speltas graudi atrodas plēksnēs, tos labāk aizsargā no slimībām un kaitēkļiem, kā arī sniedz izturību pret vides piesārņojumu.

AS "Rīgas Dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "Īsta Saimniece".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!