Foto: Scanpix

Latvijas uzņēmums AS "Rīgas Kuģu būvētava" (RKB) zaudējis 1,4 miljardu ASV dolāru vērtajā Ukrainas valsts uzņēmuma "Naftogaz" iepirkuma tenderī par divu peldošo naftas ieguves platformu piegādi, ziņo "Itar-Tass".

RKB iepriekš pieteicās konkursā, piedāvājot divu peldošo naftas ieguves platformu piegādi nodrošināt par nepilniem 1,4 miljardiem ASV dolāru (ap 756 miljonu latu). Konkursā piedalījās arī Singapūras rūpnīca "Keppel FELS Limited", kā arī divas Belizā reģistrētas kompānijas – "Magic Worldwide LTD" un "Aida Holding Ltd". Tieši Singapūras uzņēmums arī atzīt par uzvarētāju un tā darbus solījusi paveikt par 1,2 miljardiem ASV dolāru (648 miljoniem latu).

RKB jau iepriekš līdzīgā pasūtījumā šai Ukrainas kompānijai piegādājusi naftas platformu aprīkojumu 180 miljonu ASV dolāru (97 miljonu latu) vērtībā.

Kā norādījusi "Naftogaz", naftas platformu iepirkumu paredzēts finansēt no uzņēmuma piesaistītiem kredītlīdzekļiem, un tam nebūšot nepieciešami valsts budžeta līdzekļi. Ieguvumi no šī iepirkuma tiek lēsti vairākos miljardos dolāru un projekts atpelnīšoties 7-8 gadu laikā.

RKB valdes priekšsēdētājs Vasilijs Meļņiks portālam "Delfi" iepriekš apstiprināja RKB dalību vērienīgajā konkursā, kur vēl piedalās trīs citas kompānijas. "Naftogaz" pasūtījuma izpilde RKB būs pa spēkam, par ko liecina pašreiz notiekošais veiksmīgais darbs pie "Naftogaz" pasūtījuma izpildes platformas ierīkošanā "Naftogaz" meitasuzņēmumā "Černomornaftogaz", piebilst Meļņiks.

Jau ziņots, ka 2011.gadā RKB kopējais neto apgrozījums bija 98,6 miljoni latu, kas bija vairāk nekā trīs reizes lielāks nekā 2010.gadā. Kompānijas tīrā peļņa 2011.gadā bija 53 036 lati, attiecīgi 2010.gadā tīrā peļņa bija 159 519 lati.

Kuģu būvētava specializējas zvejas laivu, kabotāžas prāmju, palīgpeldierīču būvē un remontā. Kompānijas akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" Otrajā sarakstā. RKB lielākais akcionārs ir "Remars-Rīga", kas ietilpst koncernā "Eiroholdings".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!