Foto: LETA

Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) apgrozījums pērn pieauga par 3,13% - līdz 62,118 miljoniem eiro, savukārt peļņa palielinājās par 10,5% - līdz 616,1 tūkstošiem eiro, liecina datubāzē "Lursoft" publiskotais gada finanšu pārskats.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka pārskata perioda kopējie ieņēmumi bija 65,44 miljoni eiro, turpretī izdevumi - 64,83 miljoni eiro. RNP līdzekļu ekonomiju veicinājusi efektīvāka iepirkumu programma - veicot iepirkumus lielākos apjomos, tādējādi nodrošinot zemāko cenu, kā arī līdzekļu ekonomija gūta pakāpeniski, aizstājot darbiniekam laika darba samaksu ar samaksu atbilstoši paveiktā darba apjomam un kvalitātei.

Pērn RNP veica remontdarbus 2295 dzīvojamās mājās par kopējo summu 11,34 miljoni eiro.

Vadība ziņo, ka uzņēmuma debitoru parādi pārskata gada beigās bija 35,18 miljoni eiro. Ar RNP debitoriem 2015.gadā kopumā noslēgti nepilni 4,7 tūkstoši izlīgumu, kas panākts organizējot dažāda veida parādu atgūšanas pasākumus - izlīgumu akcijas, atliktos maksājumus, informatīvo vēstuļu (atgādinājumu un brīdinājumu) nosūtīšanu parādniekiem par parāda nomaksu u.c.

Uzņēmuma parādi pakalpojumu sniedzējiem un piegādātājiem pērn veidoja 22,52 miljonus eiro. Lielākie pakalpojumu sniedzēji ir pašvaldības uzņēmumi "Rīgas siltums" un "Rīgas ūdens", kuru darījumos ar iedzīvotājiem RNP pilda starpnieka funkciju.

Vadība informē, ka klientu apkalpošanas centros 2015.gadā sniegtas 177 tūkstoši konsultācijas, savukārt ar vienotā informatīvā tālruņa 8900 starpniecību gada laikā saņemti 186 tūkstoši klientu zvani.

RNP pērn turpināja īstenot apmācību programmu māju vecākajiem, apmācot 279 mājas pilnvarotos pārstāvjus. Kompetences pilnveides pasākumi ietvēra gan pārvaldīšanas juridiskos jautājumus, gan arī praktisko darbību izvērtēšanu. Savukārt, popularizējot labu dzīvojamo māju pārvaldīšanas praksi, 2015.gadā uzņēmums piedalījās Rīgas Tehniskās universitātes organizētajā pasākumā "Karjeras dienas 2015".

Atbilstoši ziņojumam, vienkāršojot klientiem atkritumu šķirošanas konteineru uzstādīšanas pieteikšanas procesu, jau esošajiem 422 laukumiem, 2015.gadā izveidoti papildu 174 atkritumu šķirošanas konteineru laukumi. Vides aizsardzības iniciatīvas rezultātā, 60 tūkstoši klientu atteikušies arī no rēķina papīra formas, to vietā izmantojot bezmaksas RNP e-pakalpojumu vortālu.

RNP vadība ziņojumā norāda, ka piesaistot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu, RNP pērn realizēja četru dzīvojamo māju atjaunošanas un energoefektivitātes uzlabošanas projektus, tām sekmējot siltumenerģijas ietaupījumus robežās no 41% līdz 55%. Tāpat uzņēmums 2015.gadā veicināja 38 dzīvojamo māju energoauditu pārskatu izstrādi un turpinājusi septiņu dzīvojamo māju energoefektivitātes uzlabošanas projektu tehniskās dokumentācijas izstrādi.

Ziņojumā teikts, ka pērnā gada decembrī uzņēmuma pārvaldībā bija 4512 dzīvojamās mājas, kuru kopējā platība ir 8,2 miljoni kvadrātmetri. Pārvaldāmo māju vidū ir 970 dzīvojamās mājas, kuras būvētas laika periodā no 1700. līdz 1918.gadam, savukārt koka apbūves mājas - 415. Uzņēmums sniedz dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumu 169 dzīvokļu īpašniekiem, kuru dzīvokļos dzīvesvietu deklarējušas 352 tūkstoši personu.

RNP 2016.gadā un arī turpmāk plāno veikt māju pilnvaroto apmācības, informēt klientus un piedāvāt dzīvokļu īpašniekiem dažādus mājas atjaunošanas modeļus, tostarp ERAF finansējuma piesaisti vai māju atjaunošanu pēc Enerģijas taupīšanas kompānijas (Energy Saving Company (ESCO)) principa.

Tāpat, sākot no 2016.gada jūlija, RNP vadība plāno piemērot pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārvaldīšanas pakalpojumam un veikt PVN iemaksas budžetā pēc uzkrājuma principa - pirms saņemts debitoru norēķins, kas var ietekmēt RNP naudas plūsmas līdzsvaru starp paredzamajiem maksājumiem un uzņēmuma rīcībā esošajiem naudas līdzekļiem, kā arī mazināt tā debitoru spēju savlaicīgi veikt norēķinu.

Vadība ziņojumā norāda, ka no šā gada 1.janvāra RNP samazinājusi pārvaldīšanas maksu visās uzņēmuma atjaunotajās mājās par 10-13%, ņemot vērā RNP veikto analīzi par tehnisko apkopju un remontdarbu izdevumu samazinājumu ERAF projektu ietvaros atjaunotajās mājās. Izmaksu samazināšana veikta katrai mājai individuāli, ņemot vērā veiktos darbus - mājā atjaunoto konstrukciju un inženierkomunikāciju apjomu.

RNP 2014.gadā strādāja ar 60,233 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 557,7 tūkstošu eiro apmērā.

"Rīgas namu pārvaldnieks" pieder Rīgas pašvaldībai. Uzņēmums izveidots, apvienojot 15 pašvaldības namu pārvaldīšanas kapitālsabiedrības. Kompānija apsaimnieko 4300 ēku, kurās pakalpojumus saņem gandrīz 180 tūkstoši klientu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!