Foto: LETA
Pašreiz akciju sabiedrības "Diena" izplatītais paziņojums par vairāku tai piederošo uzņēmumu pārdošanu ir ļoti neskaidrs, un nav saprotams, vai notikušais ir nopietns notikums medija dzīvē vai tikai tagadējo īpašnieku pārdale un struktūras maiņa, sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore Komunikācijas studiju katedras vadītāja Anda Rožukalne.

Kā sacīja Rožukalne, diemžēl, kā tas ir jau kopš 2009. gada, turpinās tradīcija, ka netiek pateikts, cik darījums saistīts ar esošajiem īpašniekiem SIA "Rīgas Tirdzniecības osta" un cik ar citiem cilvēkiem. "Būtu labi atklāt un skaidri parādīt jaunos īpašniekus, jo pašlaik neko nevar spriest," sacīja Rožukalne. "Atkal parādās nestabilitāte, jo arī no darbinieku viedokļa jābūt kādai skaidrībai, kam tieši pārdots, nevis ka tikai pārdots."

Viņa arī norādīja, ka darījums apstiprina jau ilgstoši izskanējušos pieņēmumus, ka uzņēmuma īpašnieki nav apmierināti ar darbu mediju jomā un grib pārdot to.

Kā ziņots, AS "Diena" otrdien izplatījusi paziņojumu par tai piederošo uzņēmumu SIA "Dienas mediji", SIA "Izdevniecība 'Dienas žurnāli", SIA "Izdevniecība 'Dienas bizness" un SIA "RPD", kas nodarbojas ar izdevējdarbību, pārdošanu.

Kā informēja sabiedrisko attiecību konsultante Dagnija Dižbite-Svarinska, AS "Diena" īpašnieks SIA "Rīgas Tirdzniecības osta" (RTO) turpmākās darbības stratēģijā neredz izdevējdarbu, tādēļ pieņemts lēmums koncernu sadalīt un pārdot.

Ir panākta konceptuāla vienošanās ar potenciālajiem uzņēmumu jaunajiem īpašniekiem, un darījumi ir noslēguma stadijā. Detalizētāka informācija sekos jau vistuvākajā laikā.

Aģentūras LETA rīcībā esoša neoficiāla informācija liecina, ka viens no uzņēmumu jaunajiem līdzīpašniekiem ir pašreizējais AS "Diena" valdes priekšsēdētājs Edgars Kots.

SIA "Dienas mediji" ir AS "Diena" meitasuzņēmums, kas pērn apgrozīja 2,682 miljonus eiro, bet strādāja ar 670 829 eiro zaudējumiem.

SIA "Izdevniecība Dienas žurnāli" pērn apgrozīja 3,340 miljonus eiro, bet strādāja ar 212 030 eiro zaudējumiem.

SIA "Izdevniecība Dienas bizness" 2014. gadā apgrozīja 1,342 miljonus eiro, bet strādāja ar 161 371 eiro zaudējumiem, savukārt SIA "RPD" aizvadītā gada apgrozījums ir 1,149 miljoni eiro, bet zaudējumi - 155 307 eiro.

Jau vēstīts, ka mediju koncerns AS "Diena" pagājušajā gadā strādāja ar 2,515 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23% mazāks nekā 2013.gadā, savukārt koncerna peļņa bija 8,251 miljons eiro pretēji zaudējumiem pirms gada, liecina "Firmas.lv" informācija.

2013. gadā "Dienas" apgrozījums bija 3,297 miljoni eiro un tika ciesti 5,046 miljonu eiro zaudējumi.

Koncerns "Diena" nodarbojas ar laikrakstu, žurnālu un grāmatu izdošanu, ziņu portālu veidošanu, preses piegādi un tipogrāfijas pakalpojumiem. "Dienas" koncernā ietilpst "Dienas mediji", "Izdevniecība Dienas žurnāli", "Dienas grāmata", "Izdevniecība Dienas bizness", "RPD", "Bauskas Dzīve" un "Staburags".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!