Foto: AFI

Uzņēmums "Ventspils zivju konservu kombināts" (VZKK) no janvāra uz laiku samazinās ražošanas jaudu un atlaidīs 400 darbiniekus.

Šāds lēmums pieņemts, jo straujais Krievijas rubļa vērtības kritums pēdējo mēnešu laikā, kā arī līdzīgu procesu sākšanās citās NVS valstīs ir radījuši VZKK jaunus izaicinājumus un uzdevumus, kas prasa pielāgoties jaunajiem tirgus apstākļiem, vienlaicīgi turpinot uzņēmuma attīstību, skaidro uzņēmuma valdes loceklis Ingus Klindžāns.

Krievijas tirgus veido aptuveni 70% no VZKK eksporta apjoma. "Krievijas rublis pēdējā mēneša laikā ir zaudējis aptuveni 45% savas vērtības attiecībā pret ārvalstu valūtām, kā rezultātā Latvijas pārtikas produktu imports un pārdošana Krievijas tirgū ir ievērojami apgrūtināta. Rubļa vērtības svārstības līdz pat 20% dienā liedz importētājiem veikt valūtas konvertācijas un norēķinus par piegādājamajām precēm," sarežģīto situāciju skaidroja Klindžāns.

Līdz šī gada nogalei uzņēmums strādās ar pilnu jaudu, mēnesī saražojot apmēram 2,3 miljonus konservu kārbu. Vienlaikus saistībā ar nenoteikto situāciju Krievijas tirgū, lai izvairītos no iespējamiem zaudējumiem, uzņēmuma valde šonedēļ pieņēmusi lēmumu uz laiku samazināt kopējo ražošanas jaudu un darbinieku skaitu no 2015.gada janvāra, apstādinot ražošanu vienā no uzņēmuma cehiem. Kā skaidroja Klindžāns, uzņēmums janvārī strādās ar mazāku jaudu, taču, ja situācija Krievijā mainīsies uz labo pusi un nostabilizēsies, uzņēmums atkal palielinās ražošanas apjomus.

Uzņēmuma vadība plāno, ka no 2015.gada janvāra pastāvīgi darbu turpinās apmēram 80 no pavisam 480 darbiniekiem, bet pārējie tiks piesaistīti uz atsevišķu pasūtījumu izpildi, saglabājot viņiem bezdarbnieka statusu. Uz laiku atbrīvotie darbinieki saņems visas sociālās garantijas un palīdzības maksājumus, lai nodrošinātu ienākumus.

VZKK vadība prognozē, ka šādā ekonomiskā režīmā uzņēmums varētu strādāt 2015.gada janvārī un februārī, bet pēc tam ražošanas apjomi atkal pakāpeniski tiks palielināti.

Uzņēmums ir saražojis pietiekamu gatavās produkcijas apjomu, lai izpildītu pasūtījumus 2015.gada janvārī, tādēļ finanšu līdzekļi tiks investēti pārdošanas apjomu palielināšanai jaunos noieta tirgos, kur situācija ir prognozējamāka un stabilāka.

2013.gadā uzņēmums sāka jaunu eksporta tirgu attīstīšanu, lai varētu samazināt Krievijas tirgus daļu uzņēmuma apgrozījumā. Tomēr jaunu tirgu apgūšana ir process, kas prasa vismaz trīs četrus gadus, skaidroja Klindžāns. Pašlaik intensīvi tiek gatavota sadarbība ar Vācijas un Japānas importētājiem. Reālā eksporta uzsākšana šo valstu tirgos varētu notikt 2015. un 2016.gadā.

VZKK 2013.gadā bija lielākais nodokļu maksātājs Ventspilī ražošanas uzņēmumu grupā. Kopumā gada laikā uzņēmums nodokļos samaksā aptuveni 1,6 miljonus eiro.

2014.gadu uzņēmums plāno pabeigt ar aptuveni 13 miljonus eiro lielu apgrozījumu. Uzņēmums eksportē produkciju uz 12 valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!