Foto: Publicitātes foto

Latvijas dārzeņu audzētājiem lielākās problēmas šobrīd sagādā nelegālais tirgus, pastāstīja dārzeņu audzētāja "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklis Kaspars Brunovskis.

"Latvijas dārzeņu audzētājiem lielākā problēma ir pelēkā ekonomika, kas turpina attīstīties un palielināties," sacīja Brunvoskis, piebilstot, ka legālie uzņēmumi nevar konkurēt ar tādiem, kas no citām valstīm ievestos dārzeņus Latvijā pārdod nelegālā ceļā, nemaksājot valstij pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Pēc viņa teiktā, ir vairākas kompānijas, kas Latvijā pastarpināti ieved dārzeņus no citām valstīm, piemēram, Polijas un Nīderlandes un, nemaksājot valstij PVN, produkciju tālāk piegādā veikaliem.

"Veikalu tīkli iepērk produkciju no piegādātājiem un ir piegādātāji, kas kā starpnieki veic šīs darbības caur vairākām firmām - piegādā veikaliem preci - par kuru pēc tam nenomaksā PVN. Ir arī ļoti liels tirgus segments bez "Rimi" un "Maxima", ļoti daudzi mazi veikali, ēdināšanas uzņēmumi, sabiedriskā ēdināšana, kuri praktiski vispār pārtiek tikai no firmu piegādātas produkcijas. Jo neviens ēdinātājs pats produkciju lielos apmēros neimportē," sacīja Brunovskis.

Viņš atzina, ka dārzeņu un augļu nelegālo tirdzniecību ir grūti izsekot. "Tā kā dārzenis, konkrēti gurķis, tomāts, ir tas produkts, kas 10 dienu laikā ir jāpārdod, tad, kad nākamajā mēnesī Valsts ieņēmumu dienests (VID) nonāk pie šādas informācijas, partijas, par ko PVN nav samaksāts, vairs nav. Līdz ar to šādai precei ir apgrūtināta izsekojamība. Tāpēc arī svaigi augļi, dārzeņi ir segments, kurā ļoti veikli darbojas firmas, ka nemaksā nodokļus," sacīja Brunovskis.

Pēc viņa teiktā, lai atrisinātu problēmu, Latvijā ir nepieciešams samazināt PVN likmi svaigajai pārtikai. "Kamēr netiks samazināts PVN pārtikai, nekādu risinājumu, uzlabojumu neredzu. (..) Visās normālās valstīs Rietumeiropā pārtikas cenas ir samazinātas. Varbūt Skandināvijā nav, bet caur Skandināviju neiet šīs shēmas," teica Brunovskis, piebilstot, ka PVN likme svaigajai pārtikai Latvijā būtu jāsamazina vismaz līdz 12%, taču ideālajā gadījumā - līdz 10%.

Tāpat viņš norādīja, ka, samazinot PVN likmi pārtikai, valsts budžetā nesamazināsies ieņēmumi, jo cilvēki naudu iztērēs tāpat. "Jā, labi, no tās naudas, ko viņš [cilvēks] iztērēs, tikai piektā daļa aizies PVN, bet, tad vajag paaugstināt PVN [likmi] citām precēm - luksusa precēm, alkoholam, tabakai un tā tālāk. Es uzskatu, ka svaigiem dārzeņiem un svaigajai pārtikai kopumā ir obligāti jābūt PVN samazinājumam, ja mēs vispār gribam turpmāk kaut ko sasniegt," sacīja kompānijas valdes loceklis.

2013.gadā "Sabiedrība Mārupe" strādāja ar 7,567 miljonu eiro apgrozījumu un 252,1 tūkstoša eiro peļņu.

"Sabiedrība Mārupe" dibināta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,866 miljoni latu (2,656 miljoni eiro). Uzņēmums pieder vairākām privātpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!