Foto: LETA

AS "Sadales tīkls" iecerējis veikt izmaiņas elektroenerģijas sadales tīkla tarifā, kas attieksies uz tiem klientiem, kuri elektrību patērē ļoti maz vai nemaz, pirmdien medijiem sacīja "Sadales tīkla" valdes loceklis Raimonds Skrebs.

Viņš stāstīja, ka "Sadales tīkls", analizējot elektroenerģijas sadales tīkla tarifa metodiku, secinājis, ka tā ir pakārtota reālam patēriņam. Tajā pašā laikā Latvijā ir vairāk nekā 120 000 dzīvokļu un viensētu, kas elektroenerģiju nepatērē nemaz vai ļoti maz, piemēram, desmit kilovatstundas gadā. Pētot situāciju, "Sadales tīkls" domājis, ka elektrību lielākos apmēros nepatērē vai patērē ļoti maz tieši laukos, taču izrādījies, ka 50% no 120 000, kas nepatērē elektrību, ir dzīvokļi.

"Tas nozīmē, ka elektrotīklu sistēmu uztur tie, kas tērē elektrību un attiecīgi arī maksā par tiem, kas nepatērē. Godīgāk būtu, ja "Sadales tīkls" tarifā ieviestu daļu fiksēto komponenti, lai par tīklu sistēmu maksātu arī tie, kas nepatērē elektrību. "Sadales tīklam" ir jāuztur tīklu sistēma, taču šie izdevumi patlaban tiek iegūti no "Sadales tīkla" klientiem, kas patērē elektrību. Tāpēc arī tagad vērtējam, kā līdzsvarot tarifu metodi," norādīja Skrebs.

Patlaban "Sadales tīkls" apzinājis 1518 objektus ar nepietiekošas kvalitātes spriegumu. Viena šāda objekta rekonstrukcija izmaksā aptuveni 80 000 eiro. Kopējais nepieciešamais investīciju apjoms šiem objektiem ir 121 miljons eiro, turklāt lielākā daļa sarakstā iekļauto objektu ir ļoti garas lauku zemsprieguma elektrolīnijas.

Skrebs norādīja uz problēmu, ka lauki paliek tukšāki, līdz ar to aktīvāk jādomā, kur svarīgāk investēt elektrotīklu attīstībā. Pēc viņa teiktā, nav racionāli ieguldīt naudu tīklos ar apkalpošanas laiku līdz 40 gadiem, bet konkrētajā objektā neviens nedzīvos pēc 5-10 gadiem.

"Sadales tīkls" ir sagatavojis uzņēmuma attīstības plānu, kas, pēc Skreba teiktā, ir līdzsvarots tīklu attīstības plāns, līdz ar to arī tiek gatavots līdzsvarots tarifa attīstības plāns.

Detalizētāki par plānotajām tarifa izmaiņām Skrebs neinformēja, jo patlaban tiek apspriestas dažādas idejas par tarifa aprēķināšanas metodiku. Metodiku plānots izstrādāt šī gada laikā, bet pēc tam tā tiks iesniegta Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā.

Skrebs rezumēja, ka ar tarifa metodikas maiņu tiks ieviests vienlīdzīguma princips. Tāpat ieguvēji būs uzņēmēji, kas fiksētās komponentes dēļ varēs vieglāk plānot investīcijas.

AS "Sadales tīkls" ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā, un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!