Foto: LETA

Saeimas Pieprasījumu komisija ceturtdien vienojās aicināt ģenerālprokuroru, tieslietu ministru un Maksātnespējas administrācijas direktoru izvērtēt Jūrmalas pilsētas tiesas tiesneses Ilzes Freimanes rīcību, pasludinot Ķemeru sanatorijas īpašnieka "Ominasis Latvia" maksātnespēju, tādējādi pārtraucot problēmas līdzšinējo risināšanu tiesiskā ceļā un atceļot plānoto izsoli.

Maksātnespējas process draud ar objekta sadalīšanu un tā pārdošanu daļās, kas nozīmētu viesnīcas darbības neatjaunošanu, par komisijas sēdē izteiktajām bažām portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

Zvērināts advokāts Artūrs Spīgulis, kurš pārstāv "Ominasis Latvia" intereses, informējot deputātus par situāciju ar Ķemeru viesnīcu, sacīja, ka maksātnespējas process ierosināts, pamatojoties uz "Arhiidea" pieteikumu, spītējot tam, ka Jūrmalas pilsētas tiesa iepriekš noraidījusi šādu pašu "Arhiidea" pieteikumu. Toreiz tiesa norādījusi, ka starp pusēm pastāv strīds par saistībām, kas nav risināms, iesniedzot maksātnespējas pieteikumu.

Spīgulis uzsvēra, ka maksātnespēja panākta negodprātīgā ceļā, jo tiesnese atteikusies pieņemt "Ominasis Latvia" iebildumus par maksātnespēju un pierādījumus, apšaubot uzņēmuma pilnvaru advokātam Spīgulim. Tāpat tiesnese esot apšaubījusi "Rietumu bankas" maksājumu ar nolūku aizsargāt savas kā viena no lielākajiem "Ominasis Latvia" kreditoriem un komercķīlas ņēmēja tiesiskās intereses.

Banka bija pilnībā apmaksājusi rēķinu, uz kura pamata ierosināta maksātnespēja, uzsvēra advokāts, un piebilda, ka "Arhiidea" uzlikusi liegumu savam kontam saņemt naudu.

Komisijas deputāte Inga Bite (RP) vērsa klātesošo uzmanību, ka viņas pieredze darbā tiesā apliecina – tiesnesei bija jāizskata materiāli pat gadījumā, ja pārstāvim ir problēmas ar pilnvarojumu.

Savukārt deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (RP) sacīja, ka notiekošais aktualizē jautājumus par tiesu varas godprātību, kā arī maksātnespējas statusu. Arī deputāte Ilma Čepāne (envy) vērsa uzmanību, ka strīdīgās un miljonu vērtās maksātnespējas lietās par administratoriem tiek iecelti vieni un tie paši administratori, un uzsvēra, ka tiesu sistēmai ir jārisina tiesnešu negodprātīgas rīcības problēma. Ķemeru viesnīcas lieta apliecina valsts bezspēcību, iespējams, negodīgu cilvēku priekšā, teica Čepāne.

Komisija jautājumu par Ķemeru viesnīcu turpinās skatīt trešdien.

Jau vēstīts, ka Jūrmalas pilsētas tiesa marta sākumā atzina par maksātnespējīgu Ķemeru sanatorijas investoru SIA "Ominasis Latvia". Šis tiesas pasludinātais spriedums nav pārsūdzams.

"Ominasis Latvia" maksātnespēju tiesā pieprasīja uzņēmums "Arhiidea".

Ziņots arī, ka šomēnes bija paredzēta izsole, kurā ar sākumcenu 3,7 miljoni latu bija plānots izsolīt "Ominasis Latvia" piederošo Ķemeru sanatoriju. Izsole patlaban jau ir atcelta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!