Foto: LETA

Piektdien, 23.maijā, AS "Latvijas Gāze" pārtraukusi dabasgāzes piegādi no Inčukalna pazemes gāzes krātuves un uzsākusi dabasgāzes iesūknēšanu, liecina uzņēmuma paziņojums biržā "Nasdaq OMX Riga".

Šogad iesūknēšana uzsākta aptuveni mēnesi vēlāk nekā ierasts netipiski siltās ziemas un lielo krājumu atlikumu dēļ.

Neiztērētie krājumi deva iespēju ilgāk ar tiem nodrošināt gan Latvijas, gan Igaunijas un Krievijas patērētājus. Tāpat uzņēmums šos apstākļus izmantojis, lai veiktu papildu remontdarbus Inčukalna krātuvē un Latvijas-Krievijas savienojošajā pārvades tīklā, kas nav iespējams iesūknēšanas laikā.

Apkures sezonas laikā no Inčukalna patērētājiem Latvijā piegādāts miljards kubikmetru dabasgāzes. Savukārt kaimiņvalstīm Krievijai, Igaunijai un Lietuvai kopumā tika piegādāti aptuveni 900 miljoni kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, gan Latvijas, gan kaimiņvalstu vajadzībām piegādāts par aptuveni 100 miljoniem kubikmetru mazāk.

Kopējais krājumu atlikums ir 425 miljoni kubikmetru dabasgāzes, no tiem gandrīz 300 ir Latvijas vajadzībām. Iepriekšējā gadā jau 11.aprīlī, kad tika uzsākta gāzes iesūknēšana, atlikums bija 180 miljoni kubikmetru.

Līdz rudenim krātuvē paredzēts sasniegt tādu pašu dabasgāzes apjomu kā iepriekšējos gados – 2,3 miljardus kubikmetru.

Ņemot vērā to, ka krātuvē ir liels atlikums, vēlāka iesūknēšana neradīs problēmas, jo jāiesūknē mazāks apjoms, uzsver uzņēmums.

Apkures sezonas laikā visa dabasgāze Latvijas patēriņam tiek piegādāta no krātuves. Vasaras laikā patērētājiem dabasgāze tiek piegādāta tieši no Krievijas pārvades sistēmas, vienlaicīgi to sūknējot krātuvē. Iesūknēšana parasti ilgst no aprīļa līdz oktobrim, savukārt izsūknēšana no oktobra līdz martam vai aprīlim.

Inčukalna pazemes gāzes krātuve sāka darboties 1968.gadā un tās mērķis ir uzkrāt dabasgāzi apkures sezonai, kuras laikā ievērojami pieaug dabasgāzes patēriņš un kuras laikā nav iespējams pietiekamos apjomos piegādāt kurināmo pa maģistrālajiem gāzesvadiem no atradnēm Sibīrijā.

Jau ziņots, ka 2013.gadā AS "Latvijas Gāze" nopelnījusi 32,2 miljonus eiro, liecina uzņēmuma neauditētā finanšu pārskata dati, kas publiskoti biržā. Tiesa, pērn peļņa ir bijusi par 1,3% mazāka nekā 2012.gadā, kad tā bija 32,6 miljoni eiro. 2013.gadā patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 574 miljoniem eiro, kas ir par 5,6% mazāk nekā 2012.gadā.

Lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kam pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

Pērn kļuva zināms, ka Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas" plāno pārdot daļas uzņēmumā "Latvijas Gāze", kā arī pamest visu Baltijas tirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!