Foto: Shutterstock
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ierosināts tvaicētu biešu ražotāja SIA "Jaunkrasts" tiesiskās aizsardzības process (TAP), liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā.

TAP tiesā ierosināts 2.februārī. Līdz 2017.gada 2.aprīlim "Jaunkrastam" ir jāizstrādā un ar kreditoriem jāsaskaņo TAP plāns, kas pēc tam ir jāakceptē tiesai.

"Jaunkrasts" valdes loceklis Artūrs Bernis teica, ka TAP pieteikums iesniegts, lai pasargātu saimniecību no šogad pret "Jaunkrasts" ierosinātu maksātnespējas procesa lietu, kuru pieteicis Nīderlandes uzņēmums "PeGe Handelsonderneming B.V.". "Viens no mūsu piegādātājiem, Nīderlandes uzņēmums, kurš nav kreditoru sarakstā, šogad janvāra beigās iesniedza pret mums maksātnespējas pieteikumu," viņš teica.

Bernis pastāstīja, ka "PeGe Handelsonderneming B.V." pirms vairākiem gadiem "Jaunkrastam" piegādāja tehnoloģiskās iekārtas, un starp abām kompānijām radās strīds par pēdējo maksājumu, kas arī ir iemesls maksātnespējas pieteikumam. "Pēdējā maksājumā viņi sākotnēji uzrādīja 160 000 eiro, bet vēlāk atsūtīja kredītrēķinu, kurā maksājums samazināts par 100 000 eiro. Mums ir visi nepieciešamie dokumenti, kuri to apliecina," sacīja Bernis, piebilstot, ka tagad pēc vairākiem gadiem piegādātājs nav mierā ar nomaksāto summu.

"Jaunkrasts" valdes loceklis pieļāva, ka kooperatīvs "Baltijas dārzeņi" ir informēts par "Jaunkrasts" nesaskaņām ar Nīderlandes kompāniju. "Interesanti, ka pirms mēs uzzinājām par maksātnespējas pieteikumu, vienā no kreditoru sapulcēm "Baltijas dārzeņi" prasīja: "Kā jums iet, vai jums ir tiesāšanās ar Nīderlandes kompāniju?". Tādā veidā secinājām, ka "Baltijas dārzeņi" ir lietas kursā par situāciju un, iespējams, ir ieinteresēti, lai mūs šogad pasludinātu par maksātnespējīgiem," teica Bernis, atgādinot, ka "Jaunkrastam" ir izveidojies konflikts ar kooperatīvu "Baltijas dārzeņi", kuru "Jaunkrasts" vaino mēģinājumos prettiesiskā ceļā pārņemt uzņēmuma apgrozāmos līdzekļus.

Viņš pastāstīja, ka "Jaunkrastam" līdz 2.aprīlim ir jāizstrādā un ar kreditoriem jāsaskaņo TAP plāns, ko uzņēmums cer paveikt. Pagaidām viņš nevarēja atklāt, kādi ir TAP nosacījumi, ko plānots saskaņot ar kreditoriem, jo tā ir sensitīvā informācija. Vienlaikus viņš pauda apņēmību, ka uzņēmums saglabās uzņēmējdarbību. Patlaban darbs nav apstājies. "Turpinām ražošanas procesu, darbinieki strādā un ceram, ka mums līdz 2.aprīlim pietiks apgrozāmo līdzekļu un izdosies vienoties ar kreditoriem," teica Bernis.

Jau ziņots, ka, atbilstoši TV3 raidījuma "Nekā Personīga" pērn 16.oktobrī vēstītajam ,"Jaunkrasts" ar Eiropas fondu atbalstu izbūvējis apjomīgu ražotni, iegādājoties jaunas iekārtas, taču nonācis grūtībās un saskāries ar kooperatīva "Baltijas dārzeņi" mēģinājumiem iekārtas paturēt, kurš saskaņā ar ES programmas atbalsta programmas nosacījumiem skaitās ražotnes īpašnieks. SIA "Jaunkrasts" mēģināja ar "Baltijas dārzeņiem" atrisināt situāciju pārrunu ceļā, taču pie uzņēmuma parādījās tumšas krāsas apvidus auto un tā pasažieri pieteicās rūpnīcu sargāt.

Kooperatīva "Baltijas dārzeņi" pārstāvji TV3 raidījumā "Nekā Personīga" norādīja, ka kooperatīva mērķis nav bijis pārņemt uzņēmuma aktīvus, bet gan nepieļaut īpašniekiem izsaimniekot mantu.

Bauskas novada Brunavas pagasta zemnieku saimniecība "Jaunkrasts" ir izveidota 2010.gadā un ietilpst kooperatīva "Baltijas dārzeņi" sastāvā. Zemnieku saimniecība pieder Gintam Druseikam (54%) un Bauskas rajona Brunavas pagasta zemnieku saimniecībai "Paegļi" (46%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!