Foto: LETA
Sākusies teritorijas attīrīšana biroju un dzīvokļu projektam Pārdaugavā starp Kīleveina grāvi un Jelgavas ielu, kas pieder ar Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga interesēm saistītajam uzņēmumam "New Europe Real Estate Ltd.". Tiesa, celtniecības darbi varētu sākties tikai 2012. gadā, portālam "Delfi" pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Gundars Bojārs.

Bojārs gan atteicās paust, cik daudz līdzekļu ir paredzēts investēt šī projekta attīstībai. Tāpat nav skaidrs, kad projekts būs pabeigts. "Pajautājiet valdībai, kad atdzīvosies ekonomika!", saka Bojārs. Bijušais Rīgas mērs, tagad uzņēmējs, skaidro, ka biroju tirgus šobrīd ir stagnējošs, tāpēc nav skaidrs, kad pieaugs pieprasījums pēc biroju telpām. Tiesa, jau tagad esot skaidrs, ka vienā kārtā projektu pabeigt nevarēs.

Bojārs atzina, ka jaunās būves varētu būt četrus, piecus stāvus augstas. 70% no tām būs biroja vai dienesta viesnīcu telpas, pārējie 30% - dzīvokļi. Uzņēmējs pieļāva, ka jaunās celtnes tiks būvētas sinerģijā ar netālu topošo Latvijas Universitātes pilsētiņu. Tajās varētu palikt vieslektori, kas lasīs lekcijas studentiem, prognozēja Bojārs.

Patlaban jau ir notikusi sabiedriskā apspriešana, kas būvnieku iecerēm bijusi labvēlīga, kā arī parakstīta pilnvara celtniekiem izņemt būvatļauju. Savukārt līdz Jaunajam gadam plānots apstiprināt detālplānojumu. Šobrīd paredzētajā būvvietā notiek veco ēku nojaukšana un laukuma attīrīšana.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka šis nav vienīgais projekts, ko attīsta "New Europe Real Estate Ltd." Lielākais no projektiem ir dzīvokļu, biroju, viesnīcu un citu būvju projekts "Ezerparks". Publiski šis projekts kļuva zināms pēc tam, kad atklājās, ka no uzņēmējas Ināras Vilkastes projektam vajadzīgais zemes gabals tika iegādāts par aptuveni 30 miljoniem latu.

Investīcijas nekustamā īpašuma projektā 25 hektārus lielajā teritorijā starp Rusova, Ķīšezera un Ezermalas ielām iegulda Krievijas miljardierim Viktoram Vekselbergam piederošais holdings "Renova Group". Sākotnēji, vēl "treknajos gados", projektā bija plānots ieguldīt aptuveni 800 miljonus eiro (560 miljonus latu), un tas tika dēvēts par lielāko attīstības projektu Rīgas vēsturē kopš Zolitūdes mikrorajona celtniecības astoņdesmitajos gados.

Pašlaik "Ezerparka" precīzas būvniecības izmaksas nav zināmas, taču tajā atradīsies jaunā Valsts ieņēmumu dienesta administratīvā ēka, kuras izmaksas tiek lēstas 50 miljonu eiro (35 miljoni latu) apmērā. Tāpēc izveidots SIA "Biroju centrs Ezerparks", kura dibinātāji ir "Mežaparks SPV" (68,5%) un "Valsts nekustamie īpašumi" (31,5%). Uzņēmuma pamatkapitālā, saskaņā ar līgumu, valsts ieguldīja 3,2 miljonus latu, bet "Mežaparks SPV" - mantisko un naudas ieguldījumu gandrīz deviņu miljonu latu apmērā.

Vēl viens šī Bojāra pārstāvētā uzņēmuma investīciju projekts ir pie Mazā Baltezera, kur nākamā gada izskaņā celtnieki sāks būvēt trīs mazstāvu daudzdzīvokļu ēkas, kurās kopumā būs 54 dzīvokļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!