Vismaz trīs valsts uzņēmuma "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) iepirkumos pēdējo divu gadu laikā uzvarējusi šī uzņēmuma valdes locekles mātei piederoša firma.

Ar partiju "Saskaņa" saistītā Anastasija Udalova kopš šī gada aprīļa ir Satiksmes ministrijas pakļautībā esošā LAU valdes locekle, bet kopš 2014. gada februāra viņa ir šī valsts uzņēmuma Iepirkuma un atsavināšanas daļas vadītāja.

Udalovas mātei – Svetlanai Udalovai – pieder būvniecības kompānija SIA "Asko AS", kas ir biežs iepirkumu uzvarētājs Latgalē, tomēr LAU konkursos uzvarējis tikai pēc Udalovas stāšanās amatā: 2014. gada oktobrī tas ieguvis LAU līgumu 80 tūkstošu eiro vērtībā par būvdarbiem Rēzeknē, 2015. gada maijā – 86 tūkstošu eiro apmērā par Maltas darbnīcu apkures sistēmu rekonstrukciju (šajā iepirkumā "Asko AS" startēja kopīgā komandītsabiedrībā ar uzņēmumiem "Konor" un "V.J.Būve"), kā arī tā paša gada augustā – 21 tūkstoša eiro vērtu līgumu par garāžu remontu Balvos, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā atrodamie ieprikumu rezultāti.

Saskaņā ar "Lursoft" datu bāzē esošo informāciju "Asko AS" valdes priekšsēdētāja ir Svetlana Udalova, bet valdes loceklis - viņas dzīvesbiedrs Andrejs Udalovs.

Uz portāla "Delfi" jautājumu par to, vai šajos faktos nesaskata interešu konfliktu, Anastasija Udalova e-pasta vēstulē atbildēja: "Nē, nesaskatu, jo nebiju šo iepirkumu komisiju vadītāja, nepiedalījos šo komisiju darbā. Komisijas savukārt ir neatkarīgas."

Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfelds portālam "Delfi" teica: "Mūsu rīcībā šādas informācijas nav, taču mēs jebkurā gadījumā noteikti par to pārliecināsimies, lai nekādi interešu konflikti netiktu pieļauti."

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) skaidroja, ka tā rīcībā nav detalizētas informācijas par Udalovas iespējamiem pārkāpumiem. Tomēr birojs lūdza visas "Delfi" rīcībā esošās ziņas nosūtīt KNAB, ko portāla žurnālisti arī izdarīja.


Jāpiebilst, ka "Asko AS" nav vienīgais LAU konkursu uzvarētājs, kam iespējama saistība ar Udalovu ģimenes biznesu. Šī gada martā SIA "V.J.M. būve" uzvarēja iepirkumā par sāls noliktavas ēkas būvniecību Ludzā par 291 tūkstoti eiro. Pēc uzņēmuma "SCO centrs" sūdzības aprīlī Iepirkumu uzraudzības birojs izskatīja šo konkursu un aizliedza slēgt līgumu. Kā liecina biroja interneta vietnē pieejamais Iesniegumu izskatīšanas komisijas lēmums, "V.J.M. būve" vairākos projektos bijis "Asko AS" apakšuzņēmējs.

Svetlanai Udalovai pieder arī laikraksts "Naš Gorod" un viens no lielākajiem Daugavpils portāliem "Gorod.lv", kurš iepriekš ticis saistīts ar "Saskaņu" pārstāvošā Saeimas deputāta Andreja Elksniņa ietekmi. Par deputāta ietekmi Daugavpils medijā pērn vēstījis gan LTV raidījums "de facto", gan TV3 raidījums "Nekā personīga", norādot, ka Anastasija Udalova ir politiķa dzīvesbiedre.

Šopavasar Igaunijas mediji 27 gadus veco sievieti saistījuši ar vienu no Igaunijas turīgākajiem uzņēmējiem Oļegu Osinovski, kurš nesen paziņojis par šķiršanos no sievas, ar kuru bijis precējies 30 gadus. Tāpat Igaunijas portāls "Delfi" Osinovski un Udalovu nofotografējis, atgriežoties no kopīga ceļojuma.

Osinovska vārds pēdējā gada laikā visplašāk izskanējis saistībā ar "Latvijas dzelzceļa" bijušā prezidenta Uģa Magoņa korupcijas lietu. Kā zināms, Magonis tiek turēts aizdomās par 0,5 miljonu eiro kukuļa pieņemšanu no Osinovska. Pēc juridiskas palīdzības saistībā ar Latvijā sākto kriminālprocesu Osinovskis vērsās pie "Saskaņas" politiķiem.

Udalovas straujais kāpiens pa karjeras kāpnēm "Saskaņas" biedriem gan nav pārsteigums – viņa tiek raksturota kā partijas frakcijas līdera Jāņa Urbanoviča uzticamības persona. Ar Urbanoviču ģimeni Udalovu saista draudzības saites ar politiķa vecāko meitu.

Tomēr uz to, ka Udalovu ģimenes attiecības nav vienlīdz labas ar visiem "Saskaņas" biedriem, vedina Anastasijas tēva Andreja Udalova apsūdzētā statuss Rēzeknes uzņēmēja Andra Lucatnieka slepkavības lietā.

Lucatnieks un Udalovs abi savulaik ziedojuši "Saskaņai", Udalovs – 2011. un 2012. gadā kopumā teju 12 tūkstošus eiro, Lucatnieks 2011. gadā partijai atvēlējis 700 eiro. Vietne "Kompromat.lv" gan paudusi šaubas par apsūdzību pamatotību, izsakot aizdomas, ka Udalova arests ir Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča (S) atriebība par sūdzību Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Šī izdevuma žurnālists Leonīds Jākobsons vērsies ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par iespējamiem Rēzeknes mēra izteiktiem draudiem, savukārt Bartaševičs lūdzis ierosināt kriminālprocesu par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu, iepriekš vēstīja aģentūra LETA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!