Foto: F64
Metālapstrādes uzņēmums SIA "Severstal Distribution" (agrāk - AS "Severstaļlat") sācis attīstīt ūdens un gāzesvadu cauruļu ražošanu Latvijā, informēja "Severstal Distribution" pārstāve Olga Ņesterova.

Pagājušā gada decembrī "Severstal Distribution" apstiprināja pašu ražoto ūdens un gāzesvadu cauruļu atbilstību standartam EN-10255, saņemot sertifikātu no starptautiskā biroja "TUV Nord".

Šāda veida caurule tiek izmantota šķidrumu transportēšanai dažādās apūdeņošanas sistēmās - irigācijai lauksaimniecībā, ugunsdzēsības industriālajās sistēmās un citās ūdensvadu sistēmās, informēja Ņesterova.

Latvijā "Severstal Distribution" rūpnīca ražo ūdens un gāzesvadu caurules ar mazu diametru (17,2 milimetri, 21,3 milimetri, 26,9 milimetri un 33,7 milimetri) pēc EN-10255 standarta. Uzņēmuma rūpnīca Polijā fokusējas uz ūdens un gāzesvadu cauruļu ražošanu pēc tā paša standarta, bet jau ar diametru diapazonā no 33,7 līdz 88,9 milimetriem.

"Ūdens un gāzesvadu caurules pieder pie nišas produktiem ar paaugstinātu pievienoto vērtību. Mēs šādu cauruļu ražošanu sākām 2011.gadā Polijā un katru gadu palielinām sortimentu. Redzot tālāko izaugsmes potenciālu šajā produkcijā, sākot ar 2014.gadu, mēs sākām ūdens un gāzesvadu cauruļu ražošanu arī Rīgā. Klientiem mēs piedāvājam pilnu cauruļu sortimentu neatkarīgi no tā, kurā no mūsu rūpnīcām tās tika ražotas - Latvijā vai Polijā," stāsta "Severstal Distribution" valdes priekšsēdētājs, "Severstal Russian Steel" divīzijas distribūcijas tīkla vadītājs Andrejs Aleksejevs.

"Severstal Distribution" rūpnīca Polijā ražo arī spiediena caurules, kas tiek pielietotas konstrukcijās, kur šķidrumi atrodas zem augsta spiediena, bet kur nav paredzēta augstas temperatūras iedarbība (cauruļu diametrs no 32 līdz 88,9 milimetriem, standarts EN-10217-1).

Uzņēmums izgatavo arī cinkotas ūdens un gāzesvadu caurules, kuras var tikt izmantotas arī ūdensvados ar dzeramo ūdeni. Kopš pagājuša gada "Severstal Distribution" rūpnīca Polijā nodrošina ūdens un gāzesvadu cauruļu frēzēšanu, tas ir, ar vītnēm un rievojumiem.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā "Severstal Distribution" konsolidētais apgrozījums salīdzinājumā ar 2013.gadu pieauga par 11% - neskatoties uz tērauda produkcijas cenu negatīvo dinamiku un pateicoties uzņēmuma pārdošanas apjoma kāpumam.

2014.gadā "Severstal Distribution", kurā iekļauti "Severstal Distribution" uzņēmumi Latvijā un Polijā (agrāk pazīstami kā AS "Severstaļlat" un tās meitasuzņēmums "Severstallat Silesia"), konsolidētais apgrozījums bija 305 miljoni ASV dolāru (288 miljoni eiro). 2013.gadā konsolidētais apgrozījums bija 276 miljoni ASV dolāru (260,8 miljoni eiro).

Apgrozījums pieauga, pateicoties pārdošanas apjoma palielināšanai, - klientiem no Eiropas valstīm "Severstal Distribution" 2014.gadā piegādāja 433 000 tonnu metālprodukcijas, kas ir par 18% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

"Severstal Distribution" konsolidētie ieņēmumi pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem (EBITDA) 2014.gadā sasniedza 11 miljonus ASV dolāru (10,39 miljoni eiro). 2013.gadā konsolidētā EBITDA bija 12 miljoni ASV dolāru (11,34 miljoni eiro). Tajā pašā periodā uzņēmuma operatīvā naudas plūsma (OCF) būtiski uzlabojās - 2013.gadā šis rādītājs bija negatīvs - mīnus 18,7 miljoni ASV dolāru (17,67 miljoni eiro), bet 2014.gadā sasniedza 0,6 miljonu ASV dolāru (0,57 miljonu eiro) līmeni.

Divīzijas "Severstal Russian Steel" distribūcijas tīklu veido PAO "Severstal" metālizstrādājumu uzņēmumi no piecām valstīm. 2015.gada sākumā visi šie uzņēmumi, kuri agrāk bija zināmi kā "Torgovij Dom "Severstaļ-Invest"" (Krievija), "Severstaļlat" (Latvija), "Severstallat Silesia" (Polija), "Severstaļbel" (Baltkrievija) un "Severstaļ-Ukraina", ieguva jaunu nosaukumu "Severstal Distribution". "Severstal Distribution" uzņēmumu grupas pārdošanas apjoms 2014.gadā sasniedza 1,23 miljonus tonnu.

PAO "Severstal" ir viens no pasaulē lielākajiem vertikāli integrētajiem tērauda liešanas un kalnrūpniecības uzņēmumiem ar aktīviem Krievijā, Ukrainā, Latvijā, Polijā, Itālijā un Libērijā. 2014.gadā tika saražoti 11,3 miljoni tonnu tērauda.

"Severstal Distribution" ir dibināta 1992.gadā Latvijā, uzņēmuma galvenās darbības sfēras ir metinātu cauruļu ražošana un rūpnieciskā metālapstrāde, kā arī metālprodukcijas tirdzniecība. Uzņēmumam pieder meitas uzņēmums Polijā - cauruļu ražošanas rūpnīca "Severstal Distribution Sp. z o.o.". Gandrīz 90% no "Severstal Distribution" kopējā pārdošanas apjoma tiek eksportēti uz Somiju, Zviedriju, Igauniju, Lietuvu, Poliju, Čehiju, Vāciju un citām ES valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!