Foto: LETA

Ekspremjera Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošais uzņēmums SIA "Inpo 23" kopā ar Kanādas un Igaunijas uzņēmējiem Liepājā veido ugunsdzēšamo sistēmu rūpnīcu, kuras vadībā ir bijušais "Liepājas metalurga" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs.

"Inpo 23" līdz ar citiem tāda paša nosaukuma, bet atšķirīgas numerācijas uzņēmumiem pieder SIA "Privāto aktīvu pārvalde". Savā mājas lapā kompānija informē, ka tā ieguldījusi starptautiskā kompānijā "N2 Global", kuras darbība saistīta ar jauna veida ugunsdzēšanas sistēmu izstrādi un ražošanu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2,17 miljoni eiro. Iepirkumu līdzfinansē Eiropas Savienības atbalsta programma.

"N2 Global" pieder uzņēmums "N2 Global Manufacturing", kur līdz ar Somijas pilsoni Marti Antero Hohtanenu valdē strādā kādreizējais "Liepājas metalurga" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs, liecina "Lursoft" datu bāzes informācija.

Tieši "N2 Global Manufacturing" izsludinājis iepirkumu, kurā meklē 6 miljonus eiro vērtu ģeneratoru ražošanas līniju. Kā noprotams pēc Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā sludinājuma, topošā rūpnīca atradīsies Liepājā, Kapsēdes ielā 4.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem "N2 Global" pieder diviem uzņēmumiem – Kanādas "N2 Towers Inc" (30%), kas, spriežot pēc šī uzņēmuma mājas lapā atrodamajām ziņām, ir jaunas ugunsdzēšanas sistēmas radītājs, un Latvijā reģistrētajam SIA "Baltic Investor Team" (70%), kur savukārt īpašnieki ir Igaunijas "First Capital OU" (42,8%), jau minētais soms Kohtanens (21,4%) un "Inpo 23" (35,8%).

Igaunijas uzņēmuma "First Capital OU" vienīgais īpašnieks ir Juhani Valters Kūsisto, savukārt "Inpo 23" - "Privāto aktīvu pārvalde".

Kā savā mājas lapā skaidro "Privāto aktīvu pārvalde", ""N2 Global" ir Kanādas, Igaunijas un Latvijas kopuzņēmums, kas plāno veikt ugunsdzēšanas sistēmu izstrādi, kas kā integrēta ugunsdrošības risinājuma sastāvdaļa ļautu likvidēt ugunsgrēkus ātri, efektīvi, neapdraudot cilvēku dzīvību un kompāniju materiālās vērtības. Kompānijas risinājumi būs droši pielietojami tādās industrijās kā telekomunikācijas un datu centri, sabiedriskais transports (piemēram, ātrgaitas vilcieni), kuģniecībā, aviācijā, medicīnas iestādēs, publiskajā telpā (muzejos, izstāžu zālēs, koncertzālēs) un smagajā industrijā (naftas, gāzes ieguves vietās)".

"Privāto aktīvu pārvaldes" vienīgā īpašniece ir SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem", kas savukārt pieder ekspolitiķa Šķēles sievai Kristiānai Lībanei-Šķēlei (20%), meitām Madarai Šķēlei-Dupatei (25%) un Anetei Šķēlei-Pētersonei (25%), kā arī viņa ilggadējam biznesa partnerim Edgaram Šķenderim (10%) un biznesa partnera Harija Krongorna dzīvesbiedrei Ivetai Smilgai-Krongornei (10%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!