Foto: DELFI Aculiecinieks
Ekspremjera Andra Šķēles ģimenei piederošā presētu koka bloku ražotne SIA "Baltic Block" pagājušajā gadā strādājusi ar 82% apgrozījuma pieaugumu, kā arī vairāk nekā sešas reizes samazinājusi zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma apgrozījums 2014.gadā bija 9,089 miljoni eiro salīdzinājumā ar nedaudz vairāk kā piecu miljonu rādītāju iepriekšējā gadā.

Uzņēmuma zaudējumi pērn samazinājušies līdz 79 006 eiro salīdzinājumā ar 543 911 eiro zaudējumiem 2013.gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, pērn presēto kokskaidu palešu bloku ražotne sasniegusi jaudu 50 000 kubikmetri gadā, saņemot arī starptautisku EPAL sertifikātu par atbilstību attiecīgai augstai kvalitātei. Tāpat pērn uzstādītas divas kokmateriālu kaltes, kā arī sākta nestandarta presētu koka bloku ražošana, palielinot līdzšinējo sortimentu.

Pagājušajā gadā bloku realizācijas īpatsvars no kopējiem sabiedrības ieņēmumiem veidoja apmēram 87%, no tā eksports uz Eiropas Savienību bija 91%, pārdošana Latvijā - 9%, bet pārdošana ārpus ES - 1%. Uzņēmums strādāja pie jaunu tirgu apgūšanas ES, kā arī ar ES fondu līdzdalību startēja nozares izstādē Ķīnā.

Patlaban "Baltic Block" ir partneri Lietuvā, Nīderlandē, Beļģijā, Itālijā, Izraēlā, Ķīnā, Lielbritānijā, Vācijā, Polijā, Somijā.

Šogad uzņēmums plāno izkļūt no zaudējumiem, nostiprināties eksporta tirgos, kā arī turpināt uzņēmumam piederošās zinātniski pētnieciskās laboratorijas attīstību.

Kā ziņots, "Baltic Block" koka paletes tiek ražotas ar īpašu, inovatīvu tehnoloģiju no mazvērtīgas koksnes. Atšķirībā no tradicionālajiem koka palešu blokiem, kas tiek ražoti no liela izmēra brusām jeb augstas kvalitātes koksnes, "Baltic Block" blokus ražo no dedzināmās koksnes. Tādā veidā gada laikā uzņēmums plāno lietderīgi izmantot līdz pat 100 000 kubikmetru malkas. Ražošanas procesā izmantotā īpašā metode ļauj ievērojami samazināt līmes patēriņu.

Lai nodrošinātu ražošanas vajadzībām nepieciešamo siltumenerģiju, ražotnes kompleksā uzbūvēta arī pilnībā automatizēta desmit megavatu katlumāja, kas koģenerācijas režīmā spēj saražot arī līdz 1,9 megavatiem elektroenerģijas. Katlumājas būvniecībā ir izmantotas Eiropā atzītas un pārbaudītas tehnoloģijas, kas garantē darbības ilgmūžību.

Kopumā uzņēmumā patlaban strādā 47 darbinieki.

Jau vēstīts, ka "Baltic Block" projekts tika sākts 2010.gadā Madonas novada Sauleskalnā, kopumā ieguldot 20 miljonus eiro, no kuriem līdzfinansējumu nodrošināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētie Eiropas Savienības fondi, kā arī "Nordea" banka.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Baltic Blok" īpašnieks ir AS "Būvniecības un attīstības projekti", kur līdzīpašnieki ir ekspremjera Andra Šķēles brālis Edgars Šķēle un viņa dēls Andis Šķēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!