Foto: LETA

Ar ekspremjera Andra Šķēles ģimeni saistīti uzņēmumi reģistrējuši vairākus desmitus jaunu komercķīlu, kuru nodrošināto prasījumu maksimālā summa ir 17 miljoni eiro. Savukārt banka, ar kuru noslēgtas finanšu saistības, ir 'ABLV Bank'.

Kā liecina "Lursoft" "Klientu portfelis" publicētā informācija, 14. decembrī reģistrētas 34 komercķīlas, kuru visu parādnieks ir šoruden dibinātais uzņēmums SIA "Parks VP", kas pastarpināti caur vairākiem uzņēmumiem pieder SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem", kurā 30% daļu pieder Andra Šķēles sievai Kristiānai Lībanei-Šķēlei, pa 25% daļu katrai pieder ekspremjera meitām - Anetei Šķēlei-Pētersonei un Madarai Šķēlei-Dupatei, savukārt pa 10% daļu pieder Edgaram Šķenderim un Ivetai Smilgai-Krongornei.

Komercķīlu ņēmējs ir "ABLV Bank", bet komercķīlas devēji ir dažādi uzņēmumi, tostarp "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" tieši piederošā SIA "Privāto aktīvu pārvalde", pastarpināti piederošā SIA "INPO 5" un SIA "INPO 5" meitasuzņēmumi SIA "Vēja Parks 10", SIA "Vēja Parks 11" un citi.

Komercķīlas nodrošina SIA "Parks VP" saistību izpildi, kas izriet no šī gada 6. decembrī starp "ABLV Bank" un SIA "Parks VP" noslēgtā kredīta līguma.

"Parks VP" reģistrēts 2017. gada 7. novembrī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2801 eiro, un tā daļas pieder 11 uzņēmumiem, kuri visi pieder SIA "INPO 5". Tā valdē darbojas Kaspars Tinkuss un Edgars Šķenderis.

Jau ziņots, ka ar Andra Šķēles ģimenei piederošās finanšu ieguldījumu kompānijas "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 13,205 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,3% vairāk nekā 2015. gadā, savukārt grupas peļņa pieauga vairākkārtīgi un bija 9,162 miljonu eiro apmērā.

Iepriekš vairākus ar Šķēli un viņa ģimeni saistītus biznesus kreditēja "Nordea" banka. Piemēram, Rīgas centra kvartāla "Centrus" (iepriekš - "Tango projekts") būvniecībai tika piesaistīts "Nordea" finansējums. "Nordea" savulaik līdzfinansēja Šķēles ģimenei piederošu presētu koka bloku ražotni SIA "Baltic Block".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!