Foto: LETA
Informācijas tehnoloģiju (IT) jaunuzņēmējiem patlaban darboties visvairāk traucējot Latvijas nodokļu politika, kas pārāk sadārdzinot darbaspēka algošanu, intervijā pastāstīja jaunuzņēmuma "Froont" un kopāstrādāšanas telpas "The Mill" līdzdibinātāja Anna Andersone.

"Vispirms vajadzētu sakārtot komunikāciju ar Valsts ieņēmumu dienestu," uzskata Andersone, tai pat laikā atzīstot, ka nopietnāka problēma esot augstās darbaspēka algošanas izmaksas. Tā kā vairumam IT uzņēmumu, kas nenodarbojas ar iekārtu izstrādi, lielākā izmaksu pozīcija esot tieši darbinieku algu izmaksās, tad esošā nodokļu politika to darbību padarot par aptuveni 85% dārgāku.

Kad jautāts, kā šajā jomā veicās kaimiņvalstīm, jaunuzņēmēja zina stāstīt, ka kādu laiku darbojusies Somijā, kur nodarboties ar uzņēmējdarbību esot bijis daudz vieglāk. Labāka situācija nekā Latvijā esot arī citās Skandināvijas valstīs, kur pierasts ieraudzīt ļoti augstus nodokļus. Latvijas politiķi varētu arī raudzīties uz Nīderlandi kā labo piemēru jaunuzņēmēju atbalstam.

Lai arī pagaidām jaunuzņēmējdarbība Latvijā attīstoties, tomēr Andersone uzskata, ka esošajā situācijā vairāki uzņēmumi tieši izmaksu samazināšanas dēļ varētu Latviju pamest.

Jau ziņots, ka "The Mill" tika atklāta 20.jūnijā. Iestādes mērķis ir satuvināt programmētājus un dizainerus, un to kopā dibinājuši vairāki uzņēmumi - "Hungry Lab", "Berta CMS", "Froont", "Sellfy", kā arī vairākas investīciju kompānijas - "Beanstalk Capital", "Imprimatur Capital" un "Inventure". "The Mill" dibināšanai piesaistītas vairāk nekā 40 000 eiro investīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!