Foto: stock.xchng
Krievijas kokapstrādes gigants "Sveza" nav atteicies no ieceres iegādāties Latvijas finiera ražotāju "Latvijas Finieris", un pašlaik gatavo savu "otro atnākšanu", ceturtdien informē laikraksts "Telegraf".

Krievijas uzņēmuma biznesa attīstības direktors Vjačeslavs Zavgorodnijs laikrakstam norādījis, ka kompānija pārdomā jaunu taktiku, kā piekļūt "Latvijas Finiera" akcijām. "Sveza" "otrā atnākšana" gaidāma jau tuvākajā laikā – Zavgorodnijs gan nenosauca precīzu laiku, vien norādīja, ka tas notiks "ātrāk nekā pēc viena vai diviem gadiem".

"Mērķus, ko izvirzījām iepriekš, mums neizdevās sasniegt – akcijas mēs neesam iegādājušies. Taču mums ir zināmi pārdošanā ieinteresēti akcionāri. Mēs esam liels uzņēmums un mums ir daudz dažādu projektu, taču mēs neesam atteikušies no ieceres nopirkt "Latvijas Finiera" akcijas un turpinām vākt informāciju, pārdomājot nākamos soļus," laikrakstam sacījis "Sveza" pārstāvis.

Viņš atturējies nosaukt konkrētu "ieinteresēto" akcionāru skaitu, taču iepriekš "Sveza" pārstāvji laikrakstam minējušui, ka no 453 akcionāriem gatavību pārdot savas akcijas pauduši aptuveni 50, un kopējā viņu akciju pakete ir 12,5%.

Zavgorodenko norādīja, ka pirmajā mēģinājumā gūtā pieredze ļāvus "Svezai" iegūt informāciju, kas uzņēmumam varētu palīdzēt tālākajās darbībās.

Jau vēstīts, ka valdība janvāra sākumā deva atļauju valsts uzņēmumam Latvijas Valsts meži pirkt desmit AS "Latvijas Finieris" (LF) akcijas, lai valsts varētu sekot līdz lielākā valsts kokapstrādes uzņēmuma norisēm.

LF akciju jautājums publiskajā dienaskārtībā nonāca pēc ziņām par Krievijas kokapstrādes uzņēmuma "Sveza" interesi pārņemt LF. Strīpnieks novembrī skaidroja, ka situācijā, "kad sācies karš par LF akciju iegādi", LVM nevar palikt malā, jo nav skaidrības, vai potenciālie akciju pircēji vēlēsies saglabāt saplākšņa izejvielas – lobskaidu – ražošanu un attiecīgi Latvijā iepirkt finierklučus.

No tā ciestu gan LVM, gan visi mežu īpašnieki Latvijā – šobrīd LF kā lielākais bērza finierkluču patērētājs "ieņem unikālu koksnes pieprasījuma struktūrā balansējošu lomu, kādas nav nevienam citam koksnes pārstrādātājam Latvijā", skaidroja Stīpnieks.

"Sveza" decembrī paziņoja, ka, ņemot vērā LF akcionāru ieteikumus par akciju iegādes līguma nosacījumiem, tā izteiks jaunu piedāvājumu uzņēmuma akcionāriem. Oktobrī "Sveza" masu medijos jau publicēja oferti LF akcionāriem, kurā piedāvāja 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem.

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināta kokapstrādes kompānija, kas Eiropā ieņem līderpozīcijas bērza finiera ražošanā. Patlaban uzņēmuma tirgus daļa Eiropas tirgos esot 20%, taču uzņēmums izvirzījis mērķi līdz 2020.gadam kļūt par līderi pasaules kokrūpniecības tirgos. Uzņēmuma astoņās rūpnīcās strādā 6000 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!