Foto: F64
AS "Liepājas metalurgs" tērauda ražošanas modernizācijas process faktiski noslēdzies atbilstoši plānotajam darba grafikam, liecina uzņēmuma paziņojums "NASDAQ OMX Riga".

Projekta realizācijas gaitā bijušajā martena cehā, tagad tērauda elektrokausēšanas cehā, vairāk nekā 100 gadu lietoto martena tehnoloģiju nomainījuši modernākie elektrometalurģijas tērauda ražošanas agregāti - 100 tonnu elektrokrāsns, metāllūžņu iepriekšējās uzkarsēšanas sistēma, 100 tonnu kausa krāsns, ūdens sagatavošanas iekārta, gāzu attīrīšanas iekārta, 110 kilovoltu un sešu kilovoltu apakšstacijas un kompensators.

Izmaiņas tika veiktas arī tērauda kausēšanas modernizācijas pirmajā posmā, kad tika nomainīta iekārta, kas ļauj nodrošināt jaunos tērauda kausēšanas un apstrādes agregātos sagatavotā tērauda izliešanu un atlietās sagataves sagriešanu, pielietojot gāzes griešanas iekārtu.

Tērauda kausēšanas kompleksa vajadzībām sakārtota un modernizēta metāllūžņu uzglabāšanas un iekraušanas infrastruktūra, uzstādīti seši jauni tilta celtņi tērauda metāllūžņu iekraušanai kublos, 22 000 kvadrātmetru platībā izbūvēti autoceļi specializētā transporta vajadzībām.

Atbilstoši plānotajam noslēdzas arī jaunās gaisa sadales iekārtas uzņēmuma "Elme Messer Metalurgs" otrās kārtas būvniecība, kas nodrošinās tēraudkausēšanas agregātiem nepieciešamo tehnisko gāzu - skābekļa un slāpekļa - vajadzības, ražojot tās uz vietas.

Tehnoloģijai nepieciešamā kaļķa pārkraušanai vajadzīgais terminālis savu darbību jau sācis 2011.gada rudenī.

Tērauda kausēšanas kompleksa modernizācijas projekta laikā tika ieviesta augstāko tehnoloģiju ražošanas sistēma, pateicoties kurai "Liepājas metalurgs" palielinās savu konkurētspēju un kompleksa ražotspēju par 80% ar ievērojami zemāku pašizmaksu.

Jaunāko tehnoloģiju izstrādēs un realizācijas procesā tika iesaistīta Itālijas kompānija "STG S.p.a", Šveices un Vācijas uzņēmums "Fuchs AG", Francijas un Vācijas uzņēmums "Converteam/General Electric" un "Liepājas metalurgs".

2009.gada 29.decembrī tika saskaņota visu līgumu pakete par "Liepājas metalurga" modernizācijas otrās kārtas finansējuma līgumiem ar vienu no lielākajām Itālijas bankām "UniCredit MedioCredito Centrale SpA". Kopējā bankas finansējuma summa bija 85,6 miljoni eiro (60 miljoni latu).

Jau ziņots, ka AS "Liepājas metalurgs" šā gada pirmajā pusgadā strādāja ar 2,2 miljonu latu peļņu, liecina biržā "NASDAQ OMX Riga" publicētais pārskats.

Pērn pirmajā pusgadā kompānija bija strādājusi ar 7,7 miljonu latu zaudējumiem.

Kā skaidrots vadības ziņojumā, peļņas pieaugums saistīts ar to, ka realizācijas cenas, salīdzinot ar iepriekšējo laika periodu, palielinājās par 33,9%.

"Liepājas metalurga" neto apgrozījums pārskata periodā sasniedza 122,1 miljonu latu, kas ir par 41,3 miljoniem latu jeb 51% vairāk nekā pērn pirmajos sešos mēnešos, kad neto apgrozījums bija 80,853 miljoni latu.

"Liepājas metalurgs" dibināts 1882.gadā. Kopš neatkarības atgūšanas un uzņēmuma privatizācijas 1996.gadā uzņēmums pamatā specializējies armatūras tērauda ražošanā eksportam. Uzņēmums piedāvā dažādu metalurģisku produkciju no mazoglekļa un mazleģēta tērauda.

"Liepājas metalurga" apmaksātais pamatkapitāls ir 16 981 033 lati. Uzņēmuma lielākie akcionāri pirmā pusgada beigās bija Sergejs Zaharjins ar 49% akciju, Iļja Segals ar 21,03% akciju, kā arī Lipmans, kuram piederēja 20,14% akciju.

"Liepājas metalurga" akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" Otrajā sarakstā.

"Liepājas metalurga" grupā ir vairāki uzņēmumi, tostarp AS "Liepājas osta LM", SIA "Sporta klubs Liepājas metalurgs", SIA "Ledus halle "Liepājas metalurgs"" un SIA "Rūķis LM".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!