Foto: DELFI

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien apmierināja nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" prasību, atzīstot par cedētiem un nodotiem "Taurus Asset Management Fund Limited" ("Taurus") prasījumus pret "airBaltic" piecu miljonu eiro (3,5 miljonu latu) apmērā.

Tāpat apgabaltiesa no "Taurus" par labu "airBaltic" piedzina tiesāšanās izdevumus - valsts nodevu 21 567 latu apmērā un ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus piecu latu apmērā.

No "Taurus" un "Eurobalt Junipro" par labu valstij tika piedzīti ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi sešu latu apmērā no katra. Atbildētājiem arī tika noteikts desmit dienu sprieduma labprātīgas izpildes termiņš no tā spēkā stāšanās.

Spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā Augstākajā tiesā pēc tā pilna sprieduma pieejamības. Motivēts spriedums būs pieejams 19.decembrī, tomēr tiesa noteica, ka tas varētu būt arī vēlāk tiesas noslodzes dēļ.

Kaut arī lieta tika skatīta slēgtā sēdē, sprieduma pasludināšana šodien notika atklāti. Trešā persona šajā lietā ir Satiksmes ministrijas (SM).

Galvenais strīds šajā lietā ir par to, ka "Taurus" un citiem lidsabiedrības finansētājiem saskaņā ar 2011.gada 3.oktobra vienošanos, kad valstij tika nodrošināta faktiskā kontrole pār "airBaltic", bija jāatdod savi naudas prasījumi pret lidsabiedrību, ja "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) kā viens no akcionāriem nespētu pildīt savus pienākumus.

Tā kā BAS neizpildīja savu vienošanos pret valsti un SM uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās AS "Latvijas Krājbanka" ieķīlātās "airBaltic" mazākuma akcionāram BAS piederošās aviokompānijas kapitāldaļas, "Taurus" vajadzēja atdot savu prasījumu 3,5 miljonu latu apmērā.

Kā iepriekš izteicās "airBaltic" pārstāvis tiesā zvērināts advokāts Raivis Leimanis, prasījums tiek prettiesiski nodots tālāk un "Taurus" izvairās no maksājuma, tādā veidā pierādot savu negodprātību un cenšoties šo prasījuma summu piedzīt un izmantot.

Savukārt "Taurus Asset Management Fund Limited" pārstāvis tiesā advokāts Viktors Tihonovs uzsvēra, ka viņam vispār nav skaidra "airBaltic" iesniegtā prasība un tas, kāpēc tā tika celta tieši pret "Taurus".

"Eurobalt Junipro" pārstāvis tiesā zvērināts advokāts Zigurds Krastiņš norādīja, ka "airBaltic" prasība tika celta funkcionāli, lai izvairītos no maksātnespējas procesa, jo reāli "airBaltic" un uzņēmuma starpā strīds nepastāv - cesijas līgums tika noslēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!