Foto: Scanpix
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā šodien apstiprināts tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāns Igaunijas "Wind One" piederošajam vēja enerģijas ražotājam "Winergy".

""Norvik banka" vairs netic tiesu varai Latvijā. Šodien tiesneša Ilmāra Dzeņa apstiprinātais TAP plāns paredz trīs acīmredzamu fiktīvu kreditoru iekļaušanu kopā par summu, kas lielāka par 40 miljoniem eiro. Tas tiek darīts, lai izslēgtu "Norvik banku" no tiesiskās aizsardzības procesa," šādu viedokli pauda bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Pēc viņa vārdiem, "Norvik banka" jau tagad prognozē, ka TAP netiks pildīts un nākamais solis būs "Winergy" maksātnespēja ar jauniecelto administratoru Jāni Jurkānu vadībā. Tiesnesis tādējādi ir akceptējis rafinētu bankas apkrāpšanas shēmu, bilda Bramvels.

Tāpat "Norvik banka" ļoti nopietni izskata iespēju vērsties pret Latvijas valsti ar prasību par investīciju aizskārumu, jo pilnīgi visas pazīmes liecina, ka tieši tas ir noticis, norādīja bankas valdes priekšsēdētājs.

Savukārt "Winergy" valdes loceklis Jānis Vanks pauda, ka līdz ar tiesas lēmumu ir nogriezts ceļš uz "Winergy" pārņemšanu, "Norvik bankai" negodprātīgi izmantojot savas tiesības atprasīt kredītu.

"Ar tiesas lēmumu Latvijas tiesu sistēma ir apliecinājusi savu kompetenci un godprātību, nogriežot "Norvik bankai" un Grigorijam Guseļņikovam iespēju nekavējoties pārņemt "Winergy" aktīvus," norādīts Vanka paziņojumā. Tāpat viņš sacīja, ka tagad ir iespējama "Winergy" darbības turpināšana, turklāt saskaņā ar "Winergy" izstrādāto plānu banka saņems visu savu aizdevumu un vēl likumā noteikto atlīdzību.

Kā ziņots, maija sākumā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa izbeidza "Winergy" maksātnespējas lietu. "Winergy" toreiz norādīja, ka ir gandarīts par maksātnespējas procesa izbeigšanu un uzņēmums darīs visu iespējamo, lai savas finansiālās grūtības atrisinātu. Tāpat uzņēmums joprojām vēlējās refinansēt savas saistības pret AS "Norvik banku" citā kredītiestādē, tomēr vienīgais šķērslis to veiksmīgi realizēt ir pēc pašas bankas lūguma ierosinātajā kriminālprocesā uzliktie aresti "Winergy" mantai.

Pēc tam Centra rajona tiesā tika ierosināts TAP.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments 11.aprīlī atcēla Latgales priekšpilsētas tiesas 2013.gada 4.novembra spriedumu, ar kuru tika pasludināta "Winergy" maksātnespēja. Protestu par maksātnespēju tiesā iesniedza Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Juris Pēda.

"Winergy" maksātnespējas procesā, kā arī iepriekš jautājumā par tiesiskās aizsardzības procesu "Norvik bankai" radās bažas par, iespējams, fiktīvu kreditoru ar daudzmiljonu prasījumu. Pērn septembrī, kad vēl tiesā tika lemts jautājums par "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanu, "Norvik banka", kas maksātnespējas procesā ir nodrošinātais kreditors, bet bez balsstiesībām, norādīja, ka parādnieks nepamatoti un kļūdaini tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plānā bija norādījis uzņēmumu "Firepower", "Sompa Team" un "Team Glory" kreditoru prasījumus un ņēmis tos vērā, saskaņojot TAP pasākumu plānu.

Pēc bankas domām, kā lielāko nodrošināto kreditoru "Winergy" bija norādījis ar to saistīto un Igaunijā reģistrēto "Firepower" ar kopējo prasījumu 24 668 420 latu (35 100 000 eiro) apmērā, un šis prasījums bija pamatots ar pērnā gada pirkuma līgumu par 13 vēja ģeneratoru piegādi.

Maksātnespējas procesā administratore "Firepower" ir atzinusi par nodrošināto kreditoru ar tikpat lielu prasījuma summu, kā arī uztur kreditoru prasījumus uzņēmumiem "Sompa Team" un "Team Glory".

Kā bija norādījusi banka, šā pirkuma līguma noteikumi neatbilst normālai komercpraksei, proti, tie paredz atliktos maksājumus. Saskaņā ar pirkuma līgumu "Winergy" it kā pircis 13 vēja ģeneratorus par kopējo summu 35 100 000 eiro ar to piegādes termiņu līdz šā gada 1.jūlijam.

Arī revidentu kompānija SIA "Deloitte Latvia" savā ziņojumā norādīja, ka "Firepower" nav atzīstams par kreditoru. "Deloitte" minēja, ka, lai grāmatvedībā "Firepower" atzītu par "Winergy" kreditoru, "Firepower" būtu nepieciešams nodot "Winergy" līgumā noteiktos vēja ģeneratorus.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā pērn 4.novembrī pasludināts maksātnespējas process "Winergy". Uzņēmums iepriekš paziņoja, ka maksātnespējas process ir loģisks rezultāts amatpersonu bezdarbībai un "Norvik bankas" organizētajai mērķtiecīgajai reiderisma shēmai. "Winergy" lielākais dalībnieks Igaunijā reģistrētais uzņēmums "Wind One" nolēmis vērsties pret Latvijas valsti par investīciju pārkāpumiem un zaudējumu piedziņu.

Savukārt "Norvik banka" paziņoja, ka "Winergy" ierosinātā maksātnespēja ir absurda. Tā esot negodprātīga un saskaņota parādnieka un fiktīva kreditora rīcība, lai panāktu maksātnespējas procesa ierosināšanu nolūkā izvairīties no saistību izpildīšanas pret banku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!