Foto: DELFI
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa februāra beigās ierosinājusi Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" mazākuma akcionāra "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pieteikumu, pirmdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

BAS pieteikumu tiesa saņēmusi šā gada 27.februārī, liecina tiesas lēmums, kas nonācis laikraksta rīcībā. Sākotnēji tiesa pieņēmusi lēmumu minēto pieteikumu atstāt bez virzības, jo tajā atklāti trūkumi, taču 7.martā tiesā saņemts jauns BAS pieteikums, kurā trūkumi novērsti, līdz ar to tiesa nekonstatēja ierobežojumus, kas varētu liegt ierosināt TAP lietu. Šobrīd BAS doti divi mēneši - līdz 8. maijam - TAP pasākumu plāna izstrādei un saskaņošanai, vēsta laikraksts. Šis tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Iespējams TAP iesnieguši jaunieceltie valdes locekļi, tādu iespēju pieļauj BAS pārstāvis, zvērināts advokāts Viktors Tihonovs, kurš izrādīja pārsteigumu, no laikraksta uzzinot par šādu iesniegumu. Arī bijušais BAS līdzīpašnieks Bertolts Fliks laikrakstam sacījis, ka jaunā BAS valde pēc 24. februāra tiesas lēmuma nedrīkstēja šādu pieteikumu iesniegt un savu turpmāko rīcību sola izvērtēt.

Laikraksts jau rakstīja, ka "Latvijas krājbankas" administrators "KPMG Baltics" šā gada 6. februārī pieņēma lēmumu par "Krājbankā" ieķīlāto BAS kapitāldaļu pārdošanu savai meitaskompānijai SIA "Atlantijas" biroji, kas BAS arī iecēla jaunu valdi Jāņa Bankova un Edija Ziediņa personā. Fliks uzskatot, ka BAS daļas pārņemtas nelikumīgi ,tāpēc viņš vērsās Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kas viņa prasību līdz lietas galīgai izskatīšanai daļēji apmierināja, 24. februārī uzliekot vairākus darbības liegumus jaunajai BAS valdei.

"BAS jaunieceltajiem valdes locekļiem tiesa ir aizliegusi pārstāvēt kompāniju. Es neko nezinu par to, ka ir iesniegts TAP pieteikums. Es domāju, ka atņem uzņēmumu, reģistrē reiderisma ceļā un dara visu iespējamo, lai noslēptu dziļāk," sacījis Tihonovs, piebilstot, ka neko sīkāk nevar komentēt. Laikraksts min, ka TAP dod iespēju uzņēmumam turpināt darbību, veikt nodokļu un nodevu nomaksu, kā arī segt izveidojušos kredītsaistību maksājumus. Savukārt, izbeidzot TAP uz administratora pieteikuma pamata, tiesa vienlaikus ierosina komercsabiedrības maksātnespējas lietu. Tiesa izvērtē, vai TAP nav izmantots nolūkā, lai izvairītos no parādu saistību segšanas.

Laikraksts atgādina, ka janvārī BAS maksātnespējas lieta tika ierosināta pēc SIA "Veriko" iesniegtā pieteikuma. Šis pieteikums februāra sākumā tika noraidīts un BAS atzīta par maksātspējīgu, lai gan Tihonovs atzina, ka BAS ir parādsaistības un tās, kā arī citus parādus uzņēmums nespēj nokārtot. Tomēr pēc neilga laika tika ierosinātas vēl divas maksātnespējas lietas – pēc SIA "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" un SIA "Eurobalt Junipro" pieteikumiem. Rīgas rajona tiesa gan nolēma apvienot abas šīs lietas vienā. Proti, lieta, kas ierosināta Rīgas rajona tiesā, tika pievienota lietai Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā.

"Dienas Bizness" jau rakstīja, ka šā gada februāra beigās Uzņēmumu reģistrs izpildījis tiesas lēmumu liegt atsavināt Bertoltam Flikam piederošās BAS kapitāldaļas. Jāatgādina, ka bijušā "airBaltic" prezidenta un BAS 50% kapitāldaļu īpašnieka Flika vietā bija parakstījusies cita persona, un tāpēc Fliks par komercķīlas izlietošanas tiesībām nemaz neesot bijis informēts. Izskatot iesniegto Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu, Uzņēmumu reģistra valsts notārs pieņēma lēmumu reģistrēt piemēroto nodrošinājuma līdzekli. Pirmkārt, aizliegt komercreģistrā izdarīt ierakstu par Flikam piederošo BAS kapitāla daļu atsavinājumu, kas veikts, izlietojot par labu AS "Latvijas krājbanka" nodibinātās komercķīlas. Otrkārt, reģistrēt aizliegumu AS "Latvijas krājbanka" izlietot iepriekš minētās komercķīlas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!