Foto: DELFI

Rīgas rajona tiesa pirmdien noraidīja SIA "Veriko" pieteikto lūgumu atzīt nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" bijušā privātā akcionāra SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespēju atzīstot prasību par nepamatotu, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.

Tiesas spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams, un pilns tā teksts būs pieejams no otrdienas. "Veriko" pārstāvji uz sēdi nebija ieradušies, BAS pārstāvji komentārus nevēlējās sniegt, bet "airBaltic" pārstāvji spriedumu novērtēja pozitīvi.

Pirms sprieduma nolasīšanas gan "airBaltic", gan BAS lūdza tiesai atjaunot tiesvedību maksātnespējas lietā, jo, kā skaidroja "airBaltic", lietā ir iegūta jauna informācija, ko sīkāk lidsabiedrības pārstāvji gan neatšifrēja. Tomēr tiesa abus šos lūgumus noraidīja.

Kā ziņots, BAS maksātnespējas lieta tika ierosināta pēc SIA "Veriko" pieteikuma par 3600 latu parādu.

BAS pagājušajā nedēļā Rīgas rajona tiesā atzina SIA "Veriko" iesniegto maksātnespējas pieteikumu, sakot, ka šāds parāds ir, tas nav nokārtots un šīs saistības BAS nav iespējams izpildīt. "Veriko" advokāts Raivo Sjademe iesniegto maksātnespējas pieteikumu uzturēja.

BAS pārstāvis Viktors Tihonovs savos paskaidrojumos sacīja, ka BAS faktiskā maksātnespēja radusies, jo valsts un "Latvijas Krājbanka" rupji pārkāpušas pagājušā gada oktobrī noslēgto vienošanos, kas paredz piedziņas darbības veikt ne ātrāk par 2012.gada 31.decembri, un jau pērn novembrī pārņēmusi bankā ieķīlātās "airBaltic" akcijas. Tāpat pārņemti BAS debitoru parādi, un tādējādi atņemti visi lielākie BAS aktīvi, bez kuriem nav iespējams veikt nekādas darbības.

Iepriekš Latvijas nacionālā lidsabiedrība AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") piedāvāja BAS vietā samaksāt parādu par brokeru pakalpojumiem, kura dēļ "Veriko" maksātnespēju pieprasījusi, bet BAS maksātnespēju atzina.

BAS maksātnespējas lieta Rīgas rajona tiesā ierosināta 9.janvārī pēc "Veriko" pieteikuma.

BAS reģistrēts 2008.gada 22.decembrī, un tā pamatkapitāls ir 19,3 miljoni latu. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Saskaņā ar "Lursoft" datiem "Veriko" reģistrēts 2007.gadā un nodarbojas ar tirgus un sabiedriskās domas izpēti. Tā vienīgais īpašnieks ir Luksemburgas uzņēmums "Serienne Services Group S.A.". Sjademe vēl pērn no 16.jūnija līdz 3.augustam bija "Veriko" vienīgais īpašnieks.

Ziņots arī, ka Satiksmes ministrija 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% "airBaltic" akciju un tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. Pēc Satiksmes ministrijas sniegtās informācijas, BAS īpašumā joprojām ir viena "airBaltic" akcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!