Foto: LETA
Rīgas rajona tiesa ceturtdien noraidīja administratora Olafa Švanka iesniegto pieteikumu pasludināt Latvijas lielāko putnu gaļas ražotāju "Putnu fabrika "Ķekava"" ("Ķekava") par maksātnespējīgu, informēja tiesā.

"Ķekavas" darbinieki, kas bija ieradušies uz tiesas sēdi, tiesas lēmumu sagaidīja ar aplausiem.

Švanks iepriekš paskaidroja, ka vērsies tiesā ar "Ķekavas" maksātnespējas procesa pieteikumu, jo iestājušies likumā noteiktie apstākļi, pie kuriem viņam kā administratoram ir pienākums vērsties tiesā ar uzņēmuma maksātnespējas procesa pieteikumu.

Savukārt "Ķekavas" pārstāve Kristīne Liepiņa iepriekš uzsvēra, ka uzņēmumam labvēlīga tiesas lēmuma gadījumā Švankam būtu godprātīgi jāatkāpjas no amata. "Jo ar līdzšinējām darbībām viņš ir tikai kaitējis "Ķekavas" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāna izpildei, traucējis tās darbu, nodarbojies ar sabotāžu un ar dažādām aktivitātēm mulsinājis "Ķekavas" sadarbības partnerus ‒ gan kreditorus (piegādātājus), gan klientus," teica "Ķekavas" pārstāve.

Tāpat viņa norādīja, ka laika posmā no 2012.gada 20.janvāra, kad "Ķekavai" tika apstiprināts TAP plāns, uzņēmumam ir izdevies situāciju stabilizēt, sakārtojot tirgus attiecības ar klientiem, piemēram, mazumtirdzniecības ķēdēm, eksporta klientiem u.c., kā arī vērā ņemami optimizēt iekšējos procesus. "Ķekava" ir spējusi samaksāt visus TAP plānā kreditoriem paredzētos maksājumus.

Jau ziņots, ka 2012.gada janvārī putnu fabrikai "Ķekava" tika pasludināts TAP. To atbalstīja kreditoru vairākums ‒ 92%, tostarp kompānija "Lielzeltiņi", "Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīca", Valsts ieņēmumu dienests un "Nordea Bank Finland plc" Latvijas filiāle ("Nordea Bank"). TAP īstenošanas termiņš putnu fabrikai "Ķekava" tika noteikts divi gadi ‒ līdz 2014.gada 20.janvārim, taču kompānija pašlaik plāno to pagarināt vēl uz diviem gadiem.

Savukārt 7.februārī uzņēmums saņēma "Nordea Bank" vēstuli, ar kuru banka informēja, ka radušās saistību neizpildes prasības, un līdz ar to pieprasīja nodrošināt bankas pilnvarotā pārstāvja brīvu piekļuvi uzņēmuma kustamajai mantai. Līdz šīs nedēļas vidum uzņēmumā vēl neviens bankas pārstāvis nebija ieradies.

Pēc provizoriskajiem 2012.gada finansiālajiem datiem, "Ķekava" iepriekšējā gadā sasniegusi 22,9 miljonu latu apgrozījumu, kas ir otrs augstākais apgrozījuma rādītājs visā uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē. 2011.gadā putnu fabrika "Ķekava" strādāja ar 20,046 miljonu latu apgrozījumu, kas ir aptuveni tikpat, cik 2010.gadā, bet uzņēmuma zaudējumi pieauga par 70% ‒ līdz 4,019 miljoniem latu.

Putnu fabrika "Ķekava" darbību sāka 1974.gadā. Uzņēmums nodarbojas ar mājputnu gaļas pārstrādi. 2004.gada vasarā par tā kontrolpaketes īpašnieku kļuva uzņēmums "Kopfonds".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!