Foto: DELFI
Rīgas rajona tiesa piektdien noraidīja trīs kompāniju pieteikumus atzīt par maksātnespējīgu uzņēmumu SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS).

Tiesa noraidīja visus trīs pieteikumus un izbeidza BAS maksātnespējas procesa lietu. Tiesa pasludināja saīsināto spriedumu, taču lietas dalībniekiem jau šodien būs pieejams arī pilns sprieduma teksts.

Šis spriedums nav pārsūdzams.

BAS advokāts Uldis Šneibahs pēc sprieduma noklausīšanās aģentūrai LETA atzina, ka tieši šādu tiesas nolēmumu viņš bija gaidījis un prognozējis.

Pārējie lietas dalībnieki uz sprieduma nolasīšanu šodien nebija ieradušies.

Kā ziņots, maksātnespējas lietu lūdz ierosināt SIA "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" un SIA "Eurobalt Junipro", kā arī SIA "Mateks".

Tiesa 3.aprīlī nolēma apturēt tiesvedību BAS maksātnespējas lietā līdz brīdim, kamēr spēkā būs stājies nolēmums Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesvedībā esošajā BAS tiesiskās aizsardzības procesa lietā. Centra rajona tiesa maijā izbeidza BAS tiesiskās aizsardzības procesa lietu, jo BAS tiesas noteiktajā termiņā nebija iesniegusi tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu. Šis tiesas lēmums nebija pārsūdzams, līdz ar to Rīgas rajona tiesai bija jālemj par maksātnespējas procesa lietas atjaunošanu.

Pēc būtības tiesa šo lietu izskatīja 12.jūnijā.

"Eurobalt Junipro" advokāts Zigurds Krastiņš iepriekš atzina, ka BAS maksātnespējas pieteikums iesniegts 36 000 latu parāda dēļ par juridiskajiem pakalpojumiem. Krastiņš lūdza tiesu ņemt vērā to, ka BAS vēl papildus ir saistības pret viņa pārstāvēto kompāniju 80 000 eiro (56 000 latu) apmērā, un arī šis jautājums būtu vērtējams, lemjot par BAS maksātnespēju.

"Eurobalt Junipro" īpašnieks un vadītājs Gunārs Silavs laikrakstam "Dienas Bizness" iepriekš neatklāja, ar kādu parādu ir saistīta pēc viņa firmas pieteikuma ierosinātā BAS maksātnespējas lieta. Viņš pastāstīja, ka "Eurobalt Junipro" nodarbojas ar parādu pārpirkšanu un arī šis BAS parāds cesijas kārtībā nopirkts, lai to piedzītu. Silavs arī neatklāja, no kā parāds nopirkts un cik liels tas ir.

"Eurobalt Junipro" vēl pērn figurēja tiesā kā prasītājs lietā pret savulaik zemes īpašumiem bagāto Gati Saknīti par aizdevuma piedziņu. Savukārt 2006.gadā "Eurobalt Junipro" parādījās kā kompānija, kurai Saknīša parakstītās parādzīmes cedēja advokāts Viktors Tihonovs.

Tihonovs savukārt vēl šogad pārstāvēja BAS, kas Rīgas apgabaltiesā cēla prasību saistībā ar "Latvijas Krājbankā" ieķīlāto "airBaltic" akciju atsavināšanu, kā arī pārstāvēja BAS tiesā, kurā tika skatīta BAS pirmā maksātnespējas lieta, ko ierosināja SIA "Veriko". Iepriekš "airBaltic" pārstāvjiem radās aizdomas, ka BAS pats vēlas tikt atzīts par maksātnespējīgu.

Savukārt "Finanšu restrukturizācijas risinājumu" īpašnieks un valdes loceklis Armands Strods žurnālistiem pastāstīja, ka viņa uzņēmums pagājušā gada nogalē un šā gada sākumā ir ieguvis divas cesijas no "FLS" un "Avelat sargs" par kopumā vairāk nekā 10 000 latu. ""Finanšu restrukturizācijas risinājumi" nodarbojas ar parādu uzpirkšanu un piedziņu," skaidroja Strods.

Precīzu parādu summu gan viņš neatklāja, vien norādīja, ka tā veidojusies par neapmaksātiem apsardzes un grāmatvedības pakalpojumiem, kuri BAS sniegti pagājušajā gadā.

Pēc "Firmas.lv" informācijas, 2007.gada martā dibinātā "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" kopš 2008.gada decembra pilnībā pieder Strodam, kurš ir arī vienīgais uzņēmuma valdes loceklis.

Iepriekš "Finanšu restrukturizācijas risinājumu" vienīgais īpašnieks bija ar ekspremjera Andra Šķēles interesēm saistītā SIA "Inpo 7", bet no dibināšanas 2007.gada martā līdz tā paša gada maijam tās īpašnieks bija Jānis Jasāns.

Uzņēmuma nosaukums līdz 2010.gada jūnijam bija SIA "Jānis JJ". Uzņēmuma valdē iepriekš bijuši ne tikai jau minētais Jasāns, bet arī tagadējais īpašnieks Strods un Edgars Šķenderis.

Ne uzņēmuma peļņa, ne zaudējumi "Firmas.lv" datubāzē nav norādīti.

Iepriekš BAS maksātnespēju tiesā pieprasīja SIA "Veriko" saistībā ar 3600 latu parādu saskaņā ar līgumu par brokeru pakalpojumiem. Tiesa šo pieteikumu noraidīja 6.februārī, tādējādi atzīstot BAS par maksātspējīgu. Tiesas spriedums nebija pārsūdzams.

BAS īpašnieki ir Bertolts Fliks un "Taurus Asset Management Fund Limited". Patlaban BAS pieder viena "airBaltic" akcija.

Laikraksts "Dienas Bizness" iepriekš vēstīja, ka valsts kontrolētās AS "Latvijas Krājbanka" meitasuzņēmums SIA "Atlantijas biroji" pilnībā pārņēmis BAS.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. "airBaltic" flotē ir 34 lidmašīnas - sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un astoņas "Bombardier Q400Next Gen".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!