Foto: Publicitātes foto

Jau tuvākajā nākotnē Ukrainas uzņēmēji Latvijā līdzās kartupeļu čipsiem un cietei plāno ražot arī skābo ābolu sulas koncentrātu, kuram neesot konkurentu eksporta tirgos, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "ABM Agro" grupas uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Dmitro Motuzko.

"Latvijā neplānojam nodarboties ar gaļas vai piena pārstrādi, tāpat kā ar graudu audzēšanu. Polijā, Moldovā un Ukrainā ir daudz piemērotāks klimats. Toties ir cits projekts, kur plānojam audzēt kultūru, kas citur nepadodas tik labi, līdzīgi kā kartupeļi, proti - skābo ābolu šķirņu pārstrāde," sacīja Motuzko.

Viņš skaidroja, ka Latvijā ir lielisks klimats tieši skābo ābolu audzēšanai no ātri ražojošo pundurābeļu šķirnēm. Savukārt šo ābolu koncentrātam nav konkurentu eksporta tirgos.

"Patlaban lielākais ābolu koncentrāta ražotājs pasaulē ir Ķīna, tomēr koncentrāts ir pārāk salds. Savukārt pasaulē sulu ražošanai pieprasa skābākas sulas koncentrātu. Plānojam uzbūvēt Latvijā rūpnīcu un pēc īpašas receptes ražot tieši šādu koncentrātu," sacīja uzņēmējs.

Plānots, ka dārzu izveidē un pārstrādes rūpnīcā mātesuzņēmums - britu kompānija "Legaland Investments Limited" ieguldīs ap 50 miljoniem ASV dolāru (36 miljoni eiro).

"Tiks veidots pilns pārstrādes cikls, sākot no ābeļdārzu izveides un beidzot ar pārstrādi. Saprotam, ka neviens zemnieks neaudzēs šādus skābus ābolus, kamēr nebūs gatava rūpnīca, savukārt rūpnīcu nevarēsim darbināt bez āboliem. Tāpēc viss būs jāveido pašu spēkiem," skaidroja Matuzko.

Tāpat viņš norādīja, ka projekts tiks sākts uzreiz pēc tam, kad tiks sniegta atļauja kompānijas prioritātei Latvijā - kartupeļu pārstrādes rūpnīcas - būvniecībai.

"Plānojam, ka abus projektus sāksim ar nelielu laika atstarpi. Vispirms - kartupeļu, tad - ābolu pārstāde. Pēc tam sāksim nākamā projekta - bioetanola ražošanas - attīstību, kas būs loģisks solis minēto biznesu turpinājumam, jo pārstrādās ražošanas atlikumus. Vienlaikus visu biznesu attīstība nav iespējama, jo tie ir ļoti lieli ieguldījumi," atzina ukraiņu uzņēmējs.

Jau ziņots, ka "ABM Agro" grupa plāno Latvijā izvērst kartupeļu pārstrādes biznesu, vienā no Latvijas reģioniem uzbūvējot pilna cikla augstāko tehnoloģiju rūpnīcu čipsu, frī un cietes ražošanai un investējot tajā līdz pat 100 miljoniem ASV dolāru.

"Rūpnīcai nepieciešamas vismaz 50 000 tonnu kartupeļu gadā. Latvijā ir lielisks klimats un augsne, pie pareizas šķirnes izvēles šis daudzums nebūs problēma. Tiklīdz sapratīsim, kurā reģionā varam konsolidēt vismaz 700 hektārus, sāksim veidot biznesa plānu, ar to dosimies uz investīciju fondiem vai bankām pēc finansējuma, jo tāda vēriena projekti netiek realizēti par personīgo naudu," sacīja Matuzko.

Viņš arī norādīja, ka pirms pārdesmit gadiem būvētie lielie lauksaimniecības uzņēmumi Eiropā jau ir morāli un fiziski novecojuši. Līdz ar to Latvijā ir unikāla iespēja uzbūvēt vismodernākās augsto tehnoloģiju rūpnīcas.

"ABM Agro" reģistrēta 2012.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 71 040 eiro.

"ABM Agro" Latvijā pieder arī 11 meitasuzņēmumi - SIA "Vidzemes lauki", SIA "Kuldīga agro", SIA "Ventas lauki", SIA "Sēlijas lauki", SIA "Rudzāni", SIA "Rubeņu zemes", SIA "Zeme zemīte", SIA "Ziemeļkursas agro", SIA "Liepājas graudi", SIA "Aizkraukles zemes", SIA "Trapenes lauki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!