Foto: AP/Scanpix
Latvijā ir daudz tādu uzņēmumu, kas negodprātīgi izmanto dažādas atbalsta programmas, līdz ar to birokrātiskais slogs pieaug visiem pārējiem, sacīja tehnoloģiju testēšanas uzņēmuma "TestDevLab" līdzīpašnieks Ervins Grīnfelds.

Grīnfelds norādīja, ka darbam Latvijas biznesa vidē ir savi izaicinājumi. "Daudzās kaimiņvalstīs, piemēram, Igaunijā ir tā, ka uzņēmums savu peļņu var reinvestēt uzņēmuma izaugsmē, nemaksājot uzņēmuma ienākuma nodokli, kas būtiski palīdz īpaši jauniem uzņēmumiem gan konkurēt pasaulē, gan attīstīt jaunus produktus, gan radīt darbavietas. Tā ir tā lieta, kā Latvijā pietrūkst," sacīja Grīnfelds.

Tikmēr otrs "TestDevLab" līdzīpašnieks Andrejs Frišfelds norādīja, ka vienmēr var labāk, bet "pilnīgi šķērsām arī nav". "Sākotnēji mums bija ofiss Ventspilī - Augsto tehnoloģiju parkā -, un tas ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekts. Mēs sākām ar valsts atbalstu, un tas bija ļoti liels palīgs, it sevišķi sākumā - gan mazāka īres maksa telpām, gan konsultācijas uz vietas, gan brauciens uz Silīcija ieleju ASV."

Viņš atzina, ka uzņēmums valsts atbalstu izmantojis savas darbības pirmajos divos gados, bet pēcāk darbojies pats saviem spēkiem, tiesa, sekojot līdzi tam, kādu palīdzību varētu saņemt no valsts. "Sekojam līdzi tam, kādas ir atbalsta iespējas, vai ir kaut kas interesants un mums piemērots, vai ir kaut kas, kam varētu veltīt savu laiku, jo, protams, birokrātija tur ir un tai tur ir jābūt kaut kādā mērā. Skatāmies, vai kaut kas ir tā vērts, lai sistos cauri birokrātijas barjerai," sacīja Frišfelds. "Jāsaka, ka ir daudz tādu uzņēmumu, kas negodprātīgi izmanto dažādas atbalsta programmas, līdz ar to birokrātiskais slogs pieaug visiem pārējiem," piebilda Grīnfelds. "Tas ir saprotams, jo mūsu industrijā ir daudz piemēru, kad finansējums netiek līdz galam izmantots paredzētajam mērķim."

SIA "TestDevLab" nodarbojas ar programmatūras testēšanu, testēšanas programmproduktu izstrādi, kā arī mobilo un tīmekļa risinājumu izstrādi ārpakalpojumā. Uzņēmuma klientu vidū ir "Skype", "Microsoft", "Twilio", "Libon", "Latvenergo", vairākas Latvijas bankas un daudzi citi uzņēmumi. Pēc uzņēmuma aplēsēm, produktus, ko testē "TestDevLab", visā pasaulē lieto apmēram 1,5 miljardi cilvēku.

Uzņēmums dibināts 2011.gada novembrī. Uzņēmums vienādās daļās pieder Frišfeldam un Grīnfeldam, bet pērn apgrozīja 2,354 miljonus eiro un nopelnīja 727 510 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!