Foto: LETA

Stikla šķiedras ražotājs AS "Valmieras stikla šķiedra" koncerns šogad deviņos mēnešos strādāja ar 98,887 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,6% mazāk nekā 2015. gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa samazinājās par 32,4% un bija 4,495 miljoni eiro, liecina biržai "Nasdaq Riga" iesniegtais kompānijas finanšu pārskats.

"Peļņas rādītāju kritums skaidrojams ar to, ka grupas mātesuzņēmums 2016. gada otrajā un trešajā ceturksnī saskārās ar tehniski risināmām situācijām ražošanā, kuru dēļ bija nepieciešams pārbūvēt vienu no stikla kausēšanas krāsnīm. Tas konkrētā laika posmā liedza uzņēmumam iespēju saražot nepieciešamo produkcijas apmēru, kā dēļ nācās iztrūkstošo stikla šķiedras daudzumu kompensēt ar iepirkto produkciju. Papildus neto peļņa samazinājusies arī saistībā ar lielāka uzkrājuma atliktajam uzņēmuma ienākuma nodoklim izveidošanu, kas saistīts ar pēdējo gadu laikā grupas attīstībā veiktajiem ieguldījumiem," skaidro kompānijas pārstāvji.

Vienlaikus "Valmieras stikla šķiedras" pārstāvji atzīmē, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem grupa šogad piedzīvojusi produkcijas rekordpasūtījumu skaitu. "Pasaules stikla šķiedras tirgū vērojamas pozitīvas izaugsmes tendences, pieprasījums pēc stikla šķiedras produktiem bijis ārkārtīgi augsts - lielāks, nekā grupa spējusi saviem klientiem piegādāt," piebilst kompānijā.

Finanšu pārskata vadības ziņojumā arī teikts, ka 2016. gada deviņos mēnešos "Valmieras stikla šķiedras" grupa sekmīgi turpināja nostiprināties eksporta tirgos. Galvenie produkcijas eksporta tirgi saglabājušies nemainīgi: Eiropas Savienības valstis (75%), Ziemeļamerika (13%), NVS valstis (4%) un pārējās valstis (8%).

No produktu segmentiem pārdošanas apjomu pieaugums fiksēts augstas pievienotās vērtības produktiem - augsta SiO2 satura stikla šķiedras izstrādājumiem ar temperatūras izturību 1000+°C un e-stikla filciem ar temperatūras izturību 600°C. Šie produkti 2016. gada deviņos mēnešos pārdoti vidēji par 33% vairāk nekā attiecīgajā periodā 2015. gadā. Pārējo produktu pārdošanas segmentos bija vērojama stabilitāte vai samazinājums, kas bija saistīts ar stikla kausēšanas krāsns rekonstrukciju.

2015. gada deviņos mēnešos "Valmieras stikla šķiedras" koncerns strādāja ar 99,501 miljona eiro apgrozījumu un guva 6,652 miljonu eiro peļņu.

"Valmieras stikla šķiedras" koncernu veido "Valmieras stikla šķiedra" un trīs tās meitassabiedrības - "Valmiera Glass UK Ltd." Apvienotajā Karalistē, kā arī "Valmiera Glass USA Corp." un "Valmiera Glass USA Trading Corp". "Valmieras stikla šķiedras" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā. Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir "P-D Glasseiden Oschatz GmbH" un "Vitrulan Internetional GmbH".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!