Foto: Publicitātes attēli
Alus darītava "Valmiermuižas alus" investējusi 30 000 eiro un atjaunojusi vienu no Latvijas senākajiem alus zīmoliem "Kokmuižas alus". Ar šo zīmolu atbilstoši 17. gadsimta alus brūvēšanas tradīcijām tiks darīti eila tipa ali, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

Pirmie divi eili - "Salmu krāsas eils" 6,8% ar vienas šķirnes apiņiem un "Rudais eils" ar trīs dažādu šķirņu apiņiem 6,5% stiprumā. jau ir izbrūvēti un to izveidē ieguldīti 30 tūkstoši eiro. Pašreiz tiek plānots, ka "Kokmuižas alus" eili veidos ap 5% no kopumā "Valmiermuižas alū" izbrūvētā alus.

Alus ar zīmolu "Valmiermuižas alus", atbilstoši pirms sešiem gadiem izvirzītajam mērķim, šobrīd ieņem ap 1% Latvijas alus tirgus. "Kāpināt apjomus, kā esam teikuši jau iepriekš, neplānojam. Taču aizvien biežāk cilvēki par labu atzīst restorānu ar ne tikai plašu vīna, bet arī izmeklētu alus piedāvājumu. Tāpēc piedāvāsim restorāniem arvien bagātākas un daudzveidīgākas alus garšas buķetes," saka "Valmiermuižas alus" saimnieks Aigars Ruņģis. "Mūsu attīstības nākamais solis alus baudīšanas kultūras veidošanā Latvijā ir atjaunot leģendāru Latvijas alus zīmolu ar senu vēsturi - "Kokmuižas alus", kas piedāvās eilus ar intensīvu garšu."

Pirmās ziņas par alus darīšanu Kokmuižā minētas 1688. gadā. 1867. gadā tā kļuva par lielāko muižas alus darītavu Livonijā. 1905. gadā "Kokmuižas alus" izstādē Parīzē saņēma zelta medaļu. Gadā Valmieras apriņķa alus darītavas Valmiermuižā un Kokmuižā izbrūvēja gandrīz tikpat daudz alus, cik Rīgas alus darītavas kopā. Savu darbību alus darītava Kokmuižā pārtrauca II Pasaules kara laikā, norāda uzņēmumā.

"Valmiermuižas alus" ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kuras mērķis ir attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā, lai atgrieztu alu uz svinību galda. "Valmiermuižas alus" tirgū ienāca 2009. gada pavasarī. 100% "Valmiermuižas alus" darītavas kapitāldaļu pieder SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds", kas dibināts ar nolūku attīstīt "Valmiermuiža" zīmolu ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt Valmiermuižas alus eksportu.

60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenvervaltungs AG" (ILAG) un 16% Austrijas uzņēmumam "Alcor".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!