Foto: LETA

Alus darītava "Valmiermuižas alus" laiž klajā Latvijā līdz šim nebijušu brūvējumu – degalu. To gatavo, dedzinot "Valmiermuižas" gaišo alu un tā stiprums ir 42 grādi, portālu "Delfi" informēja "Valmiermuižas alus" saimnieks Aigars Ruņģis.

Viņš uzsver, ka ieguldījumi "Valmiermuižas Degalū" sasniedz 50 000 eiro un tas radīts kā latviska alternatīva kalvadosam, grapai un tiem līdzīgiem dzērieniem.

"Tā ir mana atbilde francūžiem, itāļiem un citām tautām ar senām brūvēšanas tradīcijām," saka Aigars Ruņģis, "Valmiermuižas alus" saimnieks. "Latvijā alus darīšanai ir senas tradīcijas tāpat kā Francijā sidram un Itālijā vīnam. Secīgi - Francijā lepojas ar prasmi no sidra darīt kalvadosu, bet Itālijā - iegūt grapu. Savukārt gardēžiem Latvijā līdz šim trūka unikālā, Latvijai raksturīgā degalus," stāsta Ruņģis.

Degalu brūvē no augstvērtīga "Valmiermuižas" gaišā alus ziemas mēnešos. No 500 ml alus iegūst 50 gramus degalus.

Investīcijas ieguldītas alus dedzinātavas iegādē. To pēc īpaša "Valmiermuižas alus" pasūtījuma izgatavoja specializēts ģimenes uzņēmums Vācijā.

"Mūsu jaunā dedzinātava ir īsta vīru rotaļlieta, ar kuru vēl ilgi atklāsim jaunas garšas. Šobrīd piedāvājam svaigi dedzinātu degalu. Lai tas saglabātu miežu iesala aromātu un vieglu apiņu rūgtuma pēcgaršu, alu dedzinām tikai vienu reizi. Iegūstam degalu 80 grādu stiprumā, pievienojam tam akas dzīļu ūdeni, saldējam un filtrējam," stāsta Ruņģis.

"Valmiermuižas alus" ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kura tirgū ienāca 2009. gada pavasarī. 100% "Valmiermuižas alus" darītavas kapitāldaļu pieder SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds", kas dibināts ar nolūku attīstīt "Valmiermuiža" zīmolu ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt Valmiermuižas alus eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenvervaltungs AG" (ILAG) un 16% Austrijas uzņēmumam "Alcor".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!