Foto: LETA
Patlaban AS "Liepājas metalurgs" nākotne atkarīga no tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plāna, kura apstiprināšanā liela loma būs nenodrošinātajam kreditoram - tērauda tirgotājam "Stemcor". Bez "Stemcor" piekrišanas apstiprināt TAP plānu ir diezgan nereāli, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzīst Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Lai apstiprinātu TAP plānu, nenodrošinātajiem kreditoriem ir jābūt vismaz 50% balsu, un starp nenodrošinātajiem kreditoriem lielākais ir tērauda tirgotājs "Stemcor", kuram ir aptuveni 50% balsu no tiem nenodrošinātajiem kreditoriem, kuri ir kreditoru klubā, un aptuveni 20% balsu no visiem nenodrošinātajiem kreditoriem, informēja Valsts kases pārvaldnieks.

"Katrā ziņā bez pozitīva "Stemcor" balsojuma ir diezgan nereāli, ka TAP plānu varētu apstiprināt. Ja piedāvātais plāns "Stemcor" neapmierinās, tad pastāv risks, ka TAP plāns netiek apstiprināts," uzsvēra Āboliņš.

No valsts kā viena no kreditoriem puses tiks darīts viss iespējamais, lai TAP plānu apstiprinātu, sacīja Āboliņš, piebilstot, ka valsts ir lielākais kreditors, bet, lai TAP plānu apstiprinātu, jābūt noteiktam balsu skaitam nodrošinātajiem kreditoriem un noteiktam balsu skaitam nenodrošinātajiem kreditoriem. Valsts viena pati nevar šo plānu apstiprināt.

"Liepājas metalurga" kreditoru klubā ir ne tikai Finanšu ministrija, ko pārstāv Valsts kase, bet arī valstij pilnībā vai daļēji piederoši uzņēmumi "Latvenergo" un "Citadeles banka". Jautāts, vai šie trīs kreditori ieņem vienotu pozīciju, Āboliņš sacīja, ka tieši šie kreditori vairākkārt ir tikušies pie ekonomikas ministra un pārrunājuši, kādas būs pozīcijas, pārstāvot katram sevi kreditoru klubā.

"Neskatoties uz to, ka esam dažādās pozīcijās, jo daļa ir nodrošinātie kreditori un daļa - nenodrošinātie, ir mēģināts rast kopīgos punktus, lai tādējādi pārstāvētu vienotu pozīciju," skaidroja Āboliņš.

Jautāts, vai notiek kādas sarunas ar "Stemcor", lai noskaidrotu šī kreditora intereses un prasības, Āboliņš sacīja, ka kreditoru kluba ietvaros šādas sarunas notiek, bet kreditoriem ir dažādi redzējumi.

"Nodrošinātie, protams, ir labākā situācijā, nenodrošinātie sliktākā un mēģina savas pozīcijas atkarot. Domāju, ka visiem jābūt pietiekami elastīgiem, lai beigās nonāktu pie kāda kompromisa. Tas arī ir piesaistītā konsultanta "Prudentia" uzdevums - atrast šo kompromisa modeli, kuram būtu gatavs piekrist katrs no kreditoriem," skaidroja Āboliņš.

"Ja TAP plānu apstiprināt neizdosies, tad, protams, sekos maksātnespēja, bet tas nenozīmēs, ka rūpnīca nevarētu atjaunot savu darbību. Tas prasīs garāku laiku un, iespējams, papildu izdevumus tehnoloģiskām vajadzībām - ja tas notiek vēlāk vai ziemā, kad jau ir auksts laiks," piebilda Āboliņš.

Liepājas tiesa 29.jūlijā nolēmusi līdz 26.augustam pagarināt finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņu, kā to bija lūdzis uzņēmums.

Piektdien, 9.augustā, AS "Liepājas metalurgs" savus priekšlikumus un principus TAP pasākumu plānam ir iesniedzis kreditoru kluba pieaicinātajam finanšu konsultantam "Prudentia Advisers", biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Liepājas metalurga" padomes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis.

"Iesniedzām konsultantam savus priekšlikumus un aprēķinus par uzņēmuma restrukturizāciju, metāllūžņu iepirkuma un produkcijas pārdošanas cenām, paredzamajiem ražošanas apjomiem un citus. Tagad konsultanti šos skaitļus ieliks TAP pasākumu plānā un pēc tam prezentēs to kreditoriem," sacīja Vilnītis.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu, un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns.

Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!