Foto: Publicitātes foto
Holdingkompānijas "Ventspils nafta" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 161,869 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 2,9% mazāk nekā gadu iepriekš, un cieta 13,978 miljonu eiro zaudējumus, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2013.gadā, liecina biržai "Nasdaq Riga" iesniegtais finanšu pārskats.

Vienlaikus pašas "Ventspils naftas" zaudējumi pērn samazinājās 5,3 reizes un bija 5,28 miljoni eiro.

"2014. gads koncernam bija izaicinošs. Papildus ilgtermiņa problēmām, ar kurām saskaras koncerns, jo Krievijas viens no mērķiem ir novirzīt naftas produktu eksportu uz tās iekšzemes ostām, arī ģeopolitiskā spriedze raisīja papildu neskaidrību par perspektīvām tuvākajā nākotnē," teikts koncerna vadības ziņojumā.

Koncerna vadība informē, ka "Ventspils naftas" finanšu rezultātus pērn ietekmēja ieņēmumi no daļēja izlīguma Londonas Augstākajā tiesā "Antonio Gramsi Corporation" lietā 20,05 miljonu ASV dolāru (18,31 miljona eiro) apmērā, kā arī ieguldījuma kompānijas "Latvijas Naftas tranzīts" vērtības samazinājums 8,34 miljonu (7,616 miljonu eiro) ASV dolāru apmērā,

Tāpat, pēc koncerna vadības vēstītā, pērn saistībā ar atlikušās tehnoloģiskās naftas izspiešanu no neizmantotiem naftas cauruļvadiem tika atzīti uzkrājumi ar naftas infrastruktūru saistīto aktīvu vērtības samazinājumam 25,21 miljonu eiro apmērā, tādēļ tagad visai naftas infrastruktūrai pilnā apmērā ir atzīts vērtības samazinājums.

Koncerna vadība atzīmē, ka 2015.gada izaicinājumi būs noteikt un īstenot papildu efektīvus līdzekļu izlietošanas veidus, tajā pašā laikā meklējot iespējas optimizēt koncerna kompetences un infrastruktūras izmantošanu.

2013.gadā "Ventspils nafta" koncerna auditētais apgrozījums bija 166,729 miljoni eiro un cieta 61,214 miljonu eiro zaudējumus, savukārt pašas "Ventspils naftas" apgrozījums 2013.gadā bija vien 180,7 tūkstoši eiro un kompānija cieta 28,151 miljona eiro zaudējumus.

"Ventspils naftai" pieder 51% "Ventspils nafta termināls", kas ir lielākais naftas un naftas produktu termināls Baltijā, 66% "LatRosTrans", kas ir Latvijas-Krievijas lielākais kopuzņēmums Baltijā, kā arī 49,94% Latvijas kuģošanas kompānijas "Latvijas Kuģniecības" akciju.

"Ventspils nafta" ir tranzītbiznesa jomā orientēta koncerna centrālā holdingsabiedrība, kuras darbības uzdevums ir ieguldījumu pārvalde meitassabiedrībās. "Ventspils naftas" koncerna darbība ir vērsta uz naftas un tās produktu pārkraušanu; naftas un tās produktu transportēšanu pa cauruļvadiem, kā arī uz kuģošanas biznesu. "Ventspils nafta" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā. Kompānijas lielākie akcionāri ir "Euromin Holdings (Cyprus) Limited", kuram pieder 49,98% akciju, un "Latvijas Naftas tranzīts", kura īpašumā ir 43,29% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!