Foto: LETA

Zivju pārstrādes uzņēmums "Ventspils zivju konservu kombināts" plāno pieņemt atpakaļ darbā nedaudz vairāk kā pusi atlaisto ražošanas ceha darbinieku un pilnībā pāriet no darba divās maiņās uz darbu vienā maiņā, pastāstīja kompānijas padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Endele.

"Vakardien pieņēmām lēmumu, ka februārī atsākam darbu vienā pilnā maiņā pilnā jaudā. (..) Agrāk tās bija divas maiņas, bet tās nebija racionāli izmantotas varbūt tajā ziņā, ka katrā maiņā nebija pilnībā nokomplektēti cilvēki. Tas, ka mēs pārejam uz darbu vienā maiņā nenozīmē, ka būs divas reizes mazāk cilvēku," sacīja Endele, piebilstot, ka uzņēmums vēl nav precīzi aprēķinājis, cik no "Ventspils zivju konservu kombināta" darbiniekiem būs iespēja atgriezties darbā, taču tie varētu būt apmēram 250 cilvēku.

Endele norādīja, ka uzņēmums izvērtēja visu bijušo darbinieku darbaspējas un, ņemot vērā izstrādes rezultātus un transporta izmaksas, vairāk nekā pusei no tiem ir piedāvājis atgriezties darbā. "Jau šodien ir skaidrs, ka [2.februārī] atsākam strādāt pilnā maiņā," sacīja Endele, piebilstot, ka precīzu darbinieku skaitu, kas atgriezīsies, būs iespējams nosaukt nedēļas nogalē.

Viņš piebilda, ka uzņēmums nākotnē neatsāks darbu divās maiņās. "No izstrādes viedokļa darbs vienā maiņā ir apmēram 70% no divu maiņu darba. (..) Faktiski, labāk, lai katrs cilvēks saņem vairāk, bet maksimāli daudz saražo. Ieviesīsim jaunus principus gan cilvēku atlasē, gan samaksā, gan apmācībā, kas droši vien nav vienā dienā realizējami. Līdz ar to ir skaidrs, ka nākotnē noformēt pilnu otro maiņu ar tik daudz cilvēkiem pat Ventspilī būs zināmas problēmas un diez vai, ja spēsim efektīvi izveidot vienu maiņu, vajadzēs tik daudz speciālistu, kas apkalpo iekārtas un mašīnas. Līdz ar to esošo darbinieku kvalifikācijai vajadzēs būt augstākai gan atbildības, gan samaksas līmenī," sacīja Endele.

Endele arī norādīja, ka uzņēmumam drīzumā varētu pavērties iespēja sākt realizēt produkciju kādā no Rietumu valstu tirgiem. "Esam arī dažiem darījumiem diezgan tuvu ne tradicionālajos tirgos, tāpēc mums vajag, lai [darbinieki] strādātu, lai, faktiski, varētu novest līdz galam dažus jaunus tirgus, kurus pagaidām neminēšu. (..) Šodien mēs esam panākuši dažas vienošanās, tās vēl nav apstiprinātas. Katrā gadījumā, teiksim, pirmais saules stariņš uz citiem virzieniem [kas nav Austrumu tirgus] tuneļa galā sāk iespīdēties," norādīja Endele.

"Ventspils zivju konservu kombināts" pērn decembrī Krievijas rubļa vērtības krituma dēļ uz laiku atlaida visus aptuveni 450 ražošanas ceha darbiniekus.

"Ventspils zivju konservu kombināts" 2013.gadā strādāja ar 13,28 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23% vairāk nekā 2012.gadā, un uzņēmuma peļņa saruka četras reizes - līdz 437 tūkstošiem eiro.

"Ventspils zivju konservu kombināts" ir dibināts 1991.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,54 miljoni eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir "AB Holding" (45,74%). Uzņēmums ir akciju sabiedrība, tādēļ tam nav Uzņēmumu reģistram jāsniedz ziņas par īpašniekiem, un šī informācija var neatbilst patiesībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!