Foto: PantherMedia/Scanpix

Etilspirta ražotājas SIA "Biodegviela" darbībā Valsts ieņēmumu dienests (VID) konstatēja vairākus būtiskus pārkāpumus, tādēļ uz laiku tika apturēta uzņēmumam izsniegtās speciālās atļaujas (licences) darbība. Pēdējie dokumenti, kuri liecina, ka uzņēmums konstatētos pārkāpumus ir novērsis, VID tika saņemti tikai šodien pēcpusdienā. VID operatīvi izvērtējis pēdējos iesniegtos dokumentus un pieņēmis lēmumu par licences atjaunošanu nekavējoties, aģentūru LETA informēja VID.

Atsaucoties uz "Biodegvielas" sniegto informāciju, VID apstiprina, ka tematiskā pārbaude uzņēmumā tika uzsākta šī gada 27. novembrī, un tās laikā tika konstatēti vairāki būtiski pārkāpumi etilspirta un tā ražošanas izejvielu aprites jomā, par ko ir uzsākta un turpinās administratīvā pārkāpuma lietvedība saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normām.

VID apstiprina, ka saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem uzņēmuma speciālās atļaujas (licences) darbība tika apturēta 2015. gada 18. decembrī uz laiku, līdz tiks novērsti etilspirta ražotnē konstatētie būtiskie akcīzes preču aprites pārkāpumi.

VID noraida jebkādus uzņēmuma pārmetumus attiecībā uz neizprotamu un klaji neprofesionālu rīcību, izvērtējot un pieņemot lēmumus attiecībā uz pārbaudēs konstatētiem akcīzes aprites preču pārkāpumiem, un vērš uzmanību, ka VID lēmumu pieņemšanas process atkarīgs no paša uzņēmuma spējas operatīvi reaģēt un novērst pārkāpumus.

VID atzīmē, ka konkrētajā situācijā komunikācija ar komersanta pārstāvjiem notika katru dienu, kuras gaitā komersants nenoliedza, ka pieļauti pārkāpumi.

Jau ziņots, ka etilspirta ražotāja SIA "Biodegviela" pārmet VID nepamatotu uzņēmuma darbības pārtraukšanu uz nenoteiktu laiku.

Kā norādīts "Biodegvielas" paziņojumā, VID uz nenoteiktu laiku atņēmusi speciālo atļauju darbībai ar akcīzes precēm, kas faktiski nozīmējot jebkādas saimnieciskās darbības pārtraukšanu un maksātnespēju. Tādēļ bez darba palikuši 70 darbinieki, uzņēmums nespēj norēķināties ar piegādātājiem un sadarbības partneriem, kā arī bez apkures palikušas ar ražotni saistītās dzīvojamās mājas.

Šī gada 27. novembrī VID esot sākusi SIA "Biodegviela" saimnieciskās darbības pārbaudi. Tostarp pārbaudīti gan grāmatvedības procesi, gan produkcijas uzskaite, gan datorprogrammu pārbaude, gan pat elektrības un ūdens uzskaite.

"Biodegvielas" pārstāvji apgalvo, ka uzņēmums šajā procesā VID ir sniedzis visus nepieciešamos dokumentus un skaidrojumus, lai veicinātu pārbaudi veikušo ierēdņu izpratni par etilspirta ražotnes pārvaldību un spirta ražotnes nozari kopumā.

"Procesa izpratnes trūkuma vai apzinātas neuzmanības dēļ VID pārstāvji līdzās maznozīmīgām ražošanas procesa uzlabojumu norādēm esot aprakstījuši "absurdus pārkāpumus", kurus SIA "Biodegviela" ir vairākkārt atspēkojusi un skaidrojusi, pierādot saimnieciskā procesa pārraudzības profesionalitāti un godīgumu," teikts paziņojumā. Starp VID pārmetumiem esot atrodami, piemēram, aizrādījumi par VID neiesniegtiem dokumentiem, tomēr uzņēmuma rīcībā esot pierādījumi par šādu dokumentu iesniegšanu VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!